У Луцьку думали над проблемою львівського сміття, яке висипали поблизу Мар'янівки

06 Травня 2017, 09:52
2261

Львівське сміття після трагедії на Грибовицькому полігоні несанкціоновано викидають у різних областях України. На жаль, серед них і Волинська.

За останніх два місяці у три райони Волинської області вивезли тонни сміття із Львівщини. 

Для того, щоб вирішити, що робити із чужим сміттям на своїй території у Луцьку організували прес-конференцію «Львівське сміття: проблема Волині?»

Вона пройшла у п'ятницю, 5 квітня у прес-центрі обласної ради.

Учасниками стали голови районних рад, на території яких було помічено сміття, голова фракції «УКРОП» у Волинській облраді В'ячеслав Рубльов.

На початку наради, голови райрад поділились проблемами, які виникли у їх районах.

Голова Луцької районної ради Валентин Приходько зазначив, що у Луцькому районі фіксували чотири випалки з львівським сміттям. 

Останній виявили на полосі старого аеродрому. Дізнавшись, що місце чисте, 29 квітня там опинилось чотири фури сміття. Доказом того, що воно львівське стали чеки та ксерокопії паспортів львів'ян. Поліція відкрила кримінальне провадження.

Наступним, поділився проблемою Тарас Щерблюк  голова Горохівської райради.

Він розповів, що горохівчани хочуть укласти договір на території Волинської області по вивезенню сміття.  Адже, у Горохівському районі немає функціонованого смітника. 

Нагадаємо, що 24 березня, поблизу селища Мар'янівка фура з львівськими номерами вивантажила сміття. 

«Звичайно, сміття приберуть, але потрібно всім разом вирішити проблему, щоб не загадили всю область!» – говорить Тарас Васильович.

Голова Іваничівської райради Андрій Бадзюнь вважає, що сміття, яке вивозять на територію Волині є сміттям Садового. (Андрій Садовий – мер міста Львів). Адже, на усіх знайдених доказах прописано місто Львів.

З 20 на 21 квітня на полігон твердих побутових відходів у смт Іваничі несанкціоновано вивезли львівське сміття. Це сталось у нічну пору, тому зараз йде слідство по виявленню номерів машин. Ми вимагаємо, щоб Садовий забрав своє сміття і вибачився перед іваничівцями. Він засрав Львів, тепер хоче засрати Волинь»  – розповідає Іваничівський голова.

 Наступним елементом наради став зв'язок по скайпу з Ігорем Муравським. Чоловік є депутатом Жовтківської райради у Львівській області. Присутні спостерігали за ним на екрані проектора. 

Спілкування відбувалось у формі діалогу.

Яка ситуація з вивезення сміття у Львові?

«Ситуація не просто складна, вона катастрофічна –1200 майданчивків переповнені. Маємо несанкціоновані викиди сміття по різних районах. Меморандум який був підписаний, заключив лише Червоноград.

За кожен район у Львові відповідає інша фірма. Не всі перевізники добросовісними, є підозри, що це сміття не доїжджає до місця призначення. Таким чином водії заробляють собі кошти».

Чи зверталися ви як депутат до Садового, з питанням подорожі львівського сміття Україною?

«Ми відкривали кримінальні справи. Але все, що ми чули від Садового: «Я вам дякую за вашу активну позицію». Він повністю зняв з себе відповідальність за сміття, за нього лише відповідають  перевізники.

До трагедії на Грибовицькому полігоні фіксували 400 тонн сміття, після неї 600 - 700 тонн.

Найгірше, що ніхто не знає правди, ніхто не знає скільки коштів виділяється на утилізацію і скільки насправді».

Скільки пропозицій будівництва сміттєпереробних заводів надходило до Андрія Івановича?

«Так, у Львові проходили конкурси на побудову сміттєперербних заводів. Дрогобич та Миколаїв, у цих містах мають стояти сучасні заводи. За 10 років пропонували свої послуги 43 фірми, 20 з них були  з усього світу».

Львівське  сміття знаходили у різних районах Волині. Серед яких і Маневицький, Ківерцівський, Локачинський та Володимир Волиський.

Та останні випадки були на цих трьох територіях. Як не дивно, саме з Луцьким, Горохівським та Іваничівським районами межує Львівщина.

Договір на вивіз уклав тільки Червоноград, перевізники не мають договору і не мають права в'їжджати в область.

На зустрічі вирішили, що потрібно посилити увагу патрульної поліції  та органів державної влади з цього питання. 

Олександр Пирожик, перший заступник голови Волинської облради вважає, що в області вистачає і власних проблем, а львівське сміття відклає вирішення проблем Волині.

«Коли знайшли сміття один раз – це випадок, два – тенденція, а коли три – це система.

Його вивозять під покровом ночі і людей це неабияк обурює, що без їх дозволу таке зробили. Львів має справлятись з цим самостійно.

Я вважаю, що знімати відповідальність з Садовго знімати не можна. Єдиний вихід побудувати сміттєпеереробний завод. 

Від його керівництва у напрямку сміття страждає вся держава. Таку Європу побудував у Львові!  То який він тоді господар?».

Крім того, згадали про не менш важливу проблему Волині – Ковельський вестсанзавод. Про його будівництво говорять вже з два десятки років. 

«Були івестори, які пропонували свої послуги, але керівництво з ними не погодилось. Дерджавні органи в Україні так побудовані, що вони не спрощують, а лише ускладнюють роботу інвестора. Дайте їм прозоро працювати, без всіляких довідок, інших паперів і вони побудують завод» – пояснює радник голови облради В'ячеслав Рубльов.

Сміття не може лежати довго та чекати, коли знайдуть винних. Висипали його на територіях, які не призначені  та не підготовлені для сміттєзвалищ, 

Воно буде просочуватись у грунт та підземні води, тоді це стане справжньою екологічною катастрофою. На зустрічі. це назвали екобомбами.

Від голови громадської ради, Олександра Волянюка пролунала пропозиція максимально заборони в’їзд великого габаритного  транспорту в область. Посилити блок-пости на кордонах нашої області, особливо з боку Львова, Дубно, Радивилова, Демидівки. Учасники конференції погодились з таким вирішенням проблеми.

Завершенням зустрічі став відкритий лист, який адресували голові Волинської облдержадміністрації Володимиру Гунчику та начальнику Головного управління назвичайних ситуацій у Волинській області Петру Шпизі. Згодом до листа додадуть інформацію про кількість вагових машин, які можуть важити транспорт, що в'їжджає в область та відправлять.

Марія ВАВРИНЮК

Коментарі
13 Травня 2017, 02:48
Хто є редактором цих статей? Чи тут хто захотів той і пише і ніхто це не перевіряє? Просто соромно за цих писак, я про граматичні помилки...<br/><br/>А на рахунок сміття і Садового - це політика. Його топлять як політичного діяча, бо він не хоче &quot;плясати під їх (ред. керівництва держави) дудку&quot;. Китайці чи хтось інший вже би давно побудували б завод з переробки відходів, але ж це все діло гальмується на державному рівні. Не здивуюсь якщо ця &quot;дудка&quot; десь від східних &quot;товаришів&quot; грає
Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024