Англійка просить зупинити вандалізм над деревами у Берестечківському парку

06 Травня 2017, 12:03
3609 Джерело: Фото Сергія Бойка

У парку містечка Берестечко проводять чистку дерев.

Про це нас повідомила Тетяна Нікітюк у своєму дописі на Facebook.

Жінка родом з Берестечка, але проживає далеко за його межами, в Англії. Дізнавшись про вирубку дерев від близьких Тетяна не могла спати цілу ніч. Адже Берестечко для неї дуже дороге.

«Цей чудовий парк - це не просто місце для відпочинку - а душа, серце і легені нашого міста» – пише жінка про парк містечка.

У тексті вона звертається до земляків аби ті допомоли зупинити знищення дерев.

«Шановні берестюки! Хочу звернутися за вашою допомогою і дуже сподіваюсь на підтримку.

Вчора дізналася від моєї мами, що жахлива подія відбувається у нашому рідному містечку. У самому серці Берестечка, а саме, в нашому парку, проводиться, так звана, чистка дерев. Наша місцева влада стягнула туди усіляку техніку і ріже усе підряд. Це, так звана, весняна чистка парку від сухих і небезпечних дерев. Але... Разом з тим, пиляють, вирубують і знищують велетенські ясени, з яких після обробки вийдуть ідеальні дошки для меблів. Усі ці дерева з поспіхом вивозяться із парку.

Багато людей, а особливо, ті, хто живе поряд, обурені такими діями, але на їхні скарги міська рада не реагує і дерева зникають один за одним. Мешканці зі сльозами на очах проводжають деревину в останню путь. Такий хід подій дуже мені нагадує історію наших Карпат. 

Дорогі земляки, цю вирізку дерев треба негайно зупинити, і можливо, ще вдасться зберегти решту дерев. Чому? Тому що парк є ніщо інше, як наша СПАДЩИНА. Це наша спадщина, яку треба берегти, цінувати і передавати із покоління в покоління. Спадщина, яка робить нас неповторними берестюками на цілий світ і повірте, наше славне містечко знають в усій Україні, і навіть за її межами. 

Запроектував наш парк відомий садівник Діонісій Макклер. Цим парком спацерував сам король Станіслав Август Понятовський і це історичний факт. Столітні красені ясени були свідками життя наших дідів і прадідів. Вони багато побачили горя і біди на своєму віку. 

У розвинених країнах такі парки, як наш, охороняються законом. І ось, наприклад, до Америки їдуть з усього світу до Національного парку Редвуд, щоб помилуватися секвоями, деревами-гігантами. У нас же все вирубують. Скільки років скажіть потрібно, щоб молоді ясенки досягли таких розмірів? В будь - якому випадку, вже за мого віку я їх не дочекаюся. Вирубування таких дерев приведе до нищівних наслідків - зруйнується ціла екосистема парку. Улюблені руденькі білочки, птахи і їжачки залишаться без домівок. Але хто про них думає? 

Так ось, на Великдень з'їжджаються усі українці-берестюки додому, до Берестечка. Поспішають з різних куточків світу, долають тисячі кілометрів, щоб зустрітися із рідними, щоб зустріти своє Берестечко. Вдихнути на цілі груди таке знайоме солодке повітря, згадати дитинство, пройтися стежками міста і тим самим парком, який запам'ятався нам нашими романтичними побаченнями під кремезним дубом, гранням футболу у затінку осик, шуканням порятунку і прихистку від палючого липневого сонця.

Цей чудовий парк - це не просто місце для відпочинку - а душа, серце і легені нашого міста. І ось, незважаючи на те, що зараз пізня година, я пишу вам цей лист-звернення, бо я не можу спати. Кричить душа... Усі мої думки про Берестечко, дитинство і вирізані ясени. І не просто ясени, а частинка мене самої в тому ясені і кожного із вас. 

Я без вашої допомоги нічого не зможу змінити, бо живу дуже далеко. Тому прошу вашої допомоги розібратися із цією болючою проблемою. Багато з вас, земляків, виросли освідченими і розумними людьми, багато, хто з вас працює в медіах-сферах, в держустановах і маєте можливість змінити цю критичну ситуацію. Багато, хто з вас мешкає у самому містечку, котрим ще болячіше, ніж решті. Жителям і уродженцям Берестечка пропоную згуртуватися в однодумну громаду і разом посприяти на припинення безглуздого знищення парку. Прошу вас зупинити цей вандалізм! 

Ми не один раз освідчувалися в любові нашому місту, не один митець був зачарований красою нашого Берестечка. 
Берестечко виростило науковців, лікарів, вчителів відомих у цілій Україні; виплекало героїв, які віддали за нього своє життя, хлопців, які вірно і безстрашно воювали і воюють на Сході України; воно вибавило просто хороших і добрих людей, які надалі проживають в місті і продовжують берестечківський рід. 

Гадаю, ми в боргу перед Берестечком, то ж я дуже сподіваюся на вашу підтримку, розповсюдження інформації і допомогу.»



 

Коментарі
06 Травня 2017, 20:05
Дуже гарно написано але не треба займатись відвертим популізмом і роздувати з мухи слона. Всі ці дерева або гнилі або ушкоджені або мали нахил на будівлі і створювали загрозу. Цікаво було б почитати таку статтю якби одне з цих дерев всетаки б завалилось і недай боже звичайно якби ще зачипило б якусь людину яка проходила б поруч. Які б слова тоді б поливали брудом діючу владу. Була створена комісія і не одна. Обдивлялись кожне дерево і приймали рішення. Так що по кожному із зрізаних дерев була якась причина. Легше всього сидіти в Англії і плакати що в Берестечку в парку зрізали кілька аварійних дерев. Є пропозиція приїздіть з Англії привезіть пару саджанців і ми разом з вами візмемо по лопаті та на тому місці посадимо нові. Заодно дізнаєтесь і про справжні проблеми Берестечка.☺)))
07 Травня 2017, 00:44
Повністю підтримую НІКІТЮК ТАНЮ такого безладу та безпорядку як зараз у нашому місті мабуть не знайти по всій ВОЛИНІ ПрИЇЖДЖАЄШ і душа плаче Убогість бруд та безлюддя А яке було МІСТО!
07 Травня 2017, 04:19
Шановний пане Петро, гадаю, ви мабуть і були у цій комісії? Візьміть, будь ласка, окуляри і подивіться пильніше на перші викладені світлини, жодного дупла там не було і з нахилами ви перебільшуєте, не вішайте макарон на вуха. А та комісія була із екологічної служби ОДА? Бо повинна була б бути згідно Законодавства України , це я вам кажу, як еколог! Врешті, ми самі скоро від них дізнаємося. А що до посадки, то нехай посадить той, хто покалічив цілий парк. Так проблем у Берестечку багато, але такими діями ви створюєте їх ще більше. Залишилося, мені тільки плакати, бо у парку все вже повирізували, що могли, а ще не забудьте ряд тополей дорогою до лікарні, а от столітнього дуба та комісія, мабуть, планує прикінчити наступної весни!!!
07 Травня 2017, 12:28
Дорогенька Таню, тебе я добре знаю, я розумію, що всього живого жалко. і дерево живе, але приходить кінець всьому, люди вмирають і так саме дерева. тим ясенам , що зрізали, все більше як по сто років як я зрозуміла що ти в даний час гостюєм в батьків то піди в парк і порахуй скільки їм років як не знаєш як то навчу . в парку я б ще зрізала декілька стовбурів а не дерев. і ще б загодити парк де відпочивати а не розїджати всіма видами транспорту
07 Травня 2017, 13:34
Пані Людмила, якщо пенсіонер, то вже не людина, якщо столітній і міцний, то на труні дошки? Що я вам можу сказати, якщо для вас це просто стовбури? Парк раніше мав велетневий та харизматичний вигляд, а зараз брак слів! Вчити, а точніше повчати, мене не треба, бо я в школу ходила. Прикро, що ви не бачити, того, що бачать інші, і це тільки Ваша втрата.
07 Травня 2017, 16:46
і мама твою тебе навчала української а не ботаніки і не спор не заглядай в століт. в 70 - тих роках минулого століття парк оновили викладач Львівського лісотехнічного університету Зеленський і тодішній лісничий Коровицький О.М. оновили парк посадили алейку бузку, туй, бузок різних кольорів а де воно все зараз а ті ясени що зараз зрізали ,як ти бачила, гнилі і аварійні їх дуже потрібно зрізати для безпеки а куди поділи деревину то хай розбираються ті хто компететний хай ще позрізають дерева де кубляться ворони які окупували все місто
07 Травня 2017, 19:10
Пані Людмило, те що їм по сто років я і сама знаю. Але, що кожне дерево було трухляве і підлягалося вирубці - я просто в це не вірю. Тому наполягаю на ретельній і прозорій перевірці екологічною службою ОДА. Маму сюди, будь ласка, не пришивайте, бо вона навіть не знає про все це. Це моя ініцватива, як уродженка міста і еколог за спеціальністю. А от української мови навчила мене зовсім не мама, а талановита Ганна Йосипівна Новосад.
07 Травня 2017, 21:26
До-речі, тополі по дорозі до лікарні теж порізали.
08 Травня 2017, 03:33
Мені довелось бувати в Європі. і ніде. в жодній країні ТАКОГО не роблять. Це злочин чистої води і за таке спилювання здорових дерев належить відповідати за статтею кримінального кодексу.
09 Травня 2017, 00:52
та по фото видно що вони старі і гнилі!
09 Травня 2017, 00:52
та по фото видно що вони старі і гнилі!
09 Травня 2017, 00:52
та по фото видно що вони старі і гнилі!
09 Травня 2017, 00:52
та по фото видно що вони старі і гнилі!
09 Травня 2017, 00:52
та по фото видно що вони старі і гнилі!
09 Травня 2017, 00:52
та по фото видно що вони старі і гнилі!
09 Травня 2017, 00:52
та по фото видно що вони старі і гнилі!
09 Травня 2017, 00:52
та по фото видно що вони старі і гнилі!
09 Травня 2017, 00:52
та по фото видно що вони старі і гнилі!
09 Травня 2017, 00:53
та по фото видно що вони старі і гнилі!
09 Травня 2017, 00:53
та по фото видно що вони старі і гнилі!
26 Травня 2017, 13:50
Там аварійних ясенів було десь 3-4 ( 2-3 на горбку в одного лопнула віднога в іншого середина почала гнити, і 1 був ближче до річки він був дуплявий не мав середини) а решта мали здоровий стовбур не дупляві на фото прекрасно видно .<br/>P.S хороші дерева одразу забрали
Коментар
23/04/2024 Вівторок
23.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром