Сільські ФАПи Горохівщини отримали фельдшерські сумки

08 Жовтня 2020, 20:53
4018

Днями Вячеслав Рубльов побував із робочим візитом на Горохівщині. Нардеп навідався у ФАПи віддалених сіл району і вручив фельдшерам нові сумки з необхідними ліками та інструментами для надання невідкладної медичної допомоги.

Такі корисні подарунки від Фонду Ігоря «Тільки разом» отримали сільські медики Рачина, Озерців, Терешківців, Звинячого, Вільхівки, Пустомитів, Ватина, Мирного, Бережанки, Михлина, Угринова, Губина Першого, Колодежа, Жабча, Новосілок та Іванівки. Крім того, у Звинячому та Мирному відкрили аптечні пункти при ФАПах. Найближчим часом аптечний пункт запрацює в Угринові.

Разом із Вячеславом Рубльовим до сільських медиків завітала Галина Майко, головна лікарка КНП «Горохівський районний центр ПМСД», кандидатка в депутати Волинської обласної ради. Разом із нардепом вони доклали чимало зусиль, аби в результаті медичної реформи ФАПи у віддалених селах не припинили роботу.


Саме за це Вячеславу Рубльову та Галині Майко дякували місцеві мешканці. Адже саме у фельдшерсько-акушерських пунктах вони можуть отримати необхідну медичну допомогу, проконсультуватися, а в окремих – ще й придбати необхідні ліки.

«У наше село не ходить автобус. Щоб доїхати до Горохова, треба пішки йти 4 кілометри до Озерців і там чекати громадський транспорт. Хіба старші люди зможуть подолати таку відстань? Тому дуже просимо: не закривайте наш ФАП! У селі живе багато пенсіонерів, яким зручно звернутися до місцевої фельдшерки. Або зробіть нормальну дорогу, щоб в село їздила маршрутка», – каже мешканка Рачина Тамара Чорнопас.

Інша жителька, Наталія Вітрів додає, що саме у місцевому ФАПі вона отримує необхідну медичну допомогу. Жінка хворіє діабетом, їй потрібно час від часу ставити крапельниці, щоб нормалізувати рівень цукру в крові. Рачинська фельдшерка Іванка Базюк ніколи не відмовляє пацієнтці і виконує призначення лікаря.


 

«Ми активно працюємо над тим, аби медицина в селі працювала і далі, а люди в селах не відчували проблем із наданням медичних послуг. Зараз в  результаті адмінреформи громада отримує великі повноваження. Тож коли утвориться Горохівська ОТГ, ви можете ініціювати питання транспортного сполучення Рачина з Гороховом. Але для цього ви маєте обрати депутатів, які будуть відстоювати ваші інтереси», – відповів Вячеслав Рубльов.

Галина Майко розповіла, що на Горохівщині вдалося зберегти 41 ФАП. Їхня робота дуже важлива для мешканців віддалених сіл, які мають незадовільне транспортне сполучення з Гороховом. Чи будуть ці медичні заклади існувати далі, вирішуватимуть новостворені ОТГ краю.


 

«Я добре знаю, що таке ФАП для села. Туди йдуть виміряти тиск, порадитися, як лікувати ту чи іншу болячку, та й просто поспілкуватися. Тому моє бачення таке: ФАП має бути в селі. А фельдшер повинен мати в сумці медикаменти першої необхідності: знеболюючі, препарати від тиску та інші. І не купувати їх за власні кошти, а отримувати фінансування від громади», – каже кандидатка на голову Городищенської ОТГ Валентина Ковальчук.

Галина Майко відзначила позитивні відгуки від запровадження на Горохівщині соціального проекту «Аптечний пункт». Нагадаємо: це пілотний проект, який планують втілювати на всій території Волині. В тих населених пунктах, де немає аптек, медичні препарати замовляють відповідальні працівники, і пацієнти можуть їх забрати в найближчому ФАПі. Такі аптечні пункти запрацювали уже в Бранах та Бужанах. Лише за тиждень роботи цих пунктів люди повністю розкупили ліки, придбані для реалізації. Прикметно, що медпрепарати коштують на 6% дешевше, як в аптеках райцентру. Тому аптечні пункти планують відкривати й в інших ФАПах і амбулаторіях. 


 

Щоправда, про таку перспективу йдеться, якщо приміщення медзакладу в задовільному стані. У селі Вільхівка – старенький ФАП, який навіть ремонтувати недоцільно. Є можливість переселити його в приміщення колгоспної контори, однак вирішувати це питання буде нове керівництво ОТГ після виборів.

«Я готовий підтримувати ініціативи громади, однак ви маєте зробити вибір. Буде нове приміщення – будемо вкладати кошти, купувати додатково медтехніку, оснащення», – зазначив Вячеслав Рубльов.

У селі Бережанка місцеві мешканці горою стоять за фельдшера  Олександра Саврея. Юнак працює у місцевому ФАПі другий рік і користується авторитетом у селян. Люди переживають, що молодий спеціаліст отримує невелику зарплату, при цьому винаймає житло. Тому просять якось заохотити відповідального фахівця.

«Багато викликів перед нами ставить адмінреформа. Нова ОТГ буде вирішувати, чи потрібні селу ФАПи. Тому вам потрібно обрати відповідальних депутатів і голову громади, які будуть відстоювати ваші інтереси», – наголошує Галина Майко. 

Варто відзначити, що майже в кожному віддаленому селі люди порушували проблему вкрай проблемних доріг.

«Я не можу вам обіцяти зробити ремонт доріг найближчим часом. Це буде не чесно. Для початку треба, щоб місцева влада виготовила проектно-кошторисну документацію (ПКД), тоді вже разом із депутатами обласного та районного рівня ми будемо залучати кошти. Від тих людей, які представлятимуть інтереси громади в ОТГ, залежатиме доля ваших сіл», – резюмував Вячеслав Рубльов.

Оксана КУЦИК

 

Коментар
24/04/2024 Вівторок
23.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром