Що відзначають 5 грудня та кого вітати з іменинами

05 Грудня 2020, 06:11
971

Добрий ранок, любі читачі Район.Горохів!

На календарі субота, 5 грудня. Це 340 день (у високосні роки) в григоріанському календарі. До кінця року залишається 26 днів.

5 грудня День ангела імені відзначають:  Архип, Олексій, Опанас, Валерія, Василь, Володимир, Герасим, Іван, Ілля, Максим, Михайло, Петро, Павло, Тадей, Федір.

У православному календарі це день вшанування пам’яті мученика Прокопія Кесарійського (Палестинського), читця. Інші назви свята: «Прокопій», «Прокопій зимовий», «Філімон», «Віхостав». 

У переказі йдеться про те, що Прокопія народився і жив на території Єрусалиму, служачи читцем в Кесарійської церкви. В обов’язки Прокопія входило ще й роз’яснення Святого Письма, а також його переклад на сирійський мову.

Прославився Прокопій тим, що за своє праведне життя отримав дар чудотворення і почав зцілювати хворих. Намісник Палестини, в свою чергу, проводив активну боротьбу з послідовниками християнської віри.

Тому Прокопія заарештували і стали змушувати відректися від Христа. Проповідник відмовився зробити це, за що був страчений.

Читайте також: Рада прийняла закон Зеленського про 8 тисяч гривень допомоги ФОПам 

Коментар
27/04/2024 П'ятниця
26.04.2024