Горохівська «Освітянка» відсвяткувала 65-ий День народження

10 Червня 2017, 12:25
4811

Народний аматорський колектив Профспілок України  «Освітянка» з Горохова відсвяткував 65-річчя

У районному народному домі «Просвіта» відбувся ювілейний концерт, присвячений 65-річчю народного хору працівників освіти «Освітянка». Горохів наповнився звучанням знайомих мелодій у вівторок, 6 червня.

Цей колектив створився ще наприкінці сорокових років минулого століття. Активно він діяв у п’ятдесятих, а у 1961 році став учасником Всесоюзного фестивалю, присвяченого 70-річчю Радянської влади та обласного огляду-конкурсу художньої самодіяльності.

Ішли роки, колектив розвивався і міцнів. Але з часом  діяльність зупинилася. Відродити хор у 1976 зуміла Тамара Середа – тодішній інспектор райво, а за сумісництвом голова райкому профспілки. Це вже був справді потужний колектив, що зумів підкорити не лише Всеукраїнські сцени, а й побував у Мінську, Вітебську, Вільнюсі, Каунасі.

У 1987 році хор утретє відродила уже завідувач райво Тамара Середа. Туди входили вчителі майже із кожної школи Горохівщини.

«Коли я прийшла завідуючим райво, то горохівське сільське господарство займало перше місце в області, а освіта – останні, - зазначила Тамара Василівна. -  Ми вирішили створити хор.

Для авторитету узяли кількох директорів шкіл, а за ними потягнулися вчителі». Цей  колектив проіснував до початку дев’яностих, а потім розвал однієї держави, побудова іншої, безгрошів’я. Було не до співу.

У 2002 році Тамара Василівна знову відновлює хор, створює оркестр та танцювальну групу. «Я не пропускала жодної репетиції, завжди була із колективом – додала Тамара Середа». Це принесло успіх – у 2004 році хор визнали кращим серед вчительських колективів області, а у 2007 удостоєно високого звання «Народний».

Змінювалися очільники відділу освіти, відходили і приходили нові обличчя у колектив. Але у серці кожного жила нестримна віра і любов до прекрасного, до рідної української пісні, а найперше – до улюбленої роботи.

Колектив не обмежується районними концертами. Чимало виступів у Луцьку, Києві, Каневі, виступ у Польщі – це далеко не всі місця, які довелося відвідати колективу. Щорічно надходять десятки запрошень у різні куточки Волині. Секрет їхнього успіху у тому, що всі учасники колективу одержимі піснею і не уявляють себе без рідної «Освітянки». Так живуть і працюють керівник оркестру Ігор Касько, балетмейстер Василь Юрчук, аранжувальник Олександр Шепшелей.

Із 1982 року колектив незмінно очолює Володимир Онищук – знаний в області музикант, аранжувальник, концертмейстер. Його діяльність варто назвати плідною хоча б  тому, що репертуар «Освітянки» підходить до будь-якого урочистого заходу. На святкуваннях йому особливо подякували голова Горохівської райдержадміністрації Любов Матвєєва та голова Горохівської райради Тарас Щерблюк, начальник відділу освіти, науки та молоді Горохівської РДА Віктор Білик, начальник відділу культури Діна Колесник.

А директор Луцького Будинку вчителя звернувся до представників влади з міркуванням, що Володимиру Онищуку давно потрібно присвоїти звання «Заслужений працівник культури України».

Колектив діє під егідою профспілкового комітету, який очолює Євгенія Карп’як – людина, яку сміливо можна назвати «Президентом» «Освітянки». Саме вона тримає на собі відповідальність за діяльність колективу, організовує концерти, їздить із хором на гастролі, сприяє вчасному фінансуванню, забезпечує щорічне оздоровлення учасників хору на Світязі. Із нагоди ювілею вийшла друком брошура, що розповідає про історію «Освітянки», яку упорядкувала і видала очільниця.

На святкуваннях виступили голова Федерації Профспілок Волині Іванна Дубинка-Філозоф та голова обкому профспілки працівників освіти і науки Василь Грановський. Гості зазначили, що цей колектив є першим в області удостоєним звання народного. Унікальним є і те, що складається він суто із педагогічних працівників.

«Пам’ятаю, як на конференції Профспілок області в присутності голови Федерації Профспілок України Григорія Осового цей колектив зумів вразити і розчулити усіх, - зазначив Василь Григорович».

На свято завітали друзі колективу – голови профспілок із міста Бердичів, що на Житомирщині та міста Луцьк. Лунали щирі привітання, побажання миру, добра та радості. А найбільше – ще багато років творчо і натхненно працювати.

Усіх присутніх глибоко зворушив виступ хору ветеранів «Освітянки» 1982 року. Пісня Степана Кривенького «Хай родить хліб» стала ще одним лейтмотивом цього урочистого заходу. Гучними оплесками дякували глядачі солісту Ангеліні Грищук, а разом із нею тим, хто колись на своїх вчительських плечах підіймав горохівську освіту на новий рівень.

Лунали пісні, грала музика, зал вибухав гучними оплесками. Та це лише новий старт для такої з одного боку зрілої і водночас такої молодої «Освітянки».

Роман НОВОСАД

 

Коментар
18/04/2024 Середа
17.04.2024