Що святкують 14 грудня та кого вітати з іменинами

14 Грудня 2020, 07:43
Ілюстративне фото 1052
Ілюстративне фото

Православна церква 14 грудня вшановує пам’ять святого Наума.

Він жив в VII столітті на території Галілеї. На Русі його шанували як покровителя грамоти і наук. Практично ніяких відомостей не залишилося про життя цього святого. Однак відомо, що Наум свого часу написав книгу пророцтв, яка вийшла в світ приблизно в 663 році до нашої ери після падіння Фів. Дія книги відбувається в Ніневії – місто-столиці могутньої ассірійської держави. Наум в цій книзі пророкує грішникам суворе, але справедливе покарання за вчинені ними діяння. Дійсно, невдовзі Ніневія була повністю зруйнована і зникла з лиця землі.

День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС

Відзначається щорічно 14 грудня у день закінчення будівництва саркофага над зруйнованим четвертим енергоблоком Чорнобильської АЕС. Не є неробочим днем.

День встановлено в Україні «…з метою гідного відзначення мужності, самовідданості і високого професіоналізму учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС та на підтримку ініціативи громадських організацій і Міністерства праці та соціальної політики України…» згідно з Указом Президента України «Про День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС» від 10 листопада 2006 р. № 945/2006.

Народні прикмети й приказки на 14 грудня

Зимові зірки на небі переливаються – прикмета до того, що варто чекати хуртовини.

Глухо чується собачий гавкіт – до снігопаду

Північний вітер дме – незабаром настануть сильні морози.

Якщо чути глухий собачий гавкіт – чекайте снігопаду.

День видався теплим – зима буде теплою.

Багато снігу – до повені навесні.

Якщо вам присниться в ніч з 13 на 14 грудня сон – згадайте його у найменших деталях, адже він може бути віщим. Вночі мявкатиме кішка – до щастя та добра в будинку.

Коментар
28/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024