Як у Звинячому день народження села святкували

21 Червня 2017, 11:00
На знімку: почесні гості свята Василь Туриашвілі, Олександр Чайковський із Звиняченським сільським головою Тетяною Панасюк і аматорами художньої самодіяльності 6120 Джерело: Фото Лесі Влашинець
На знімку: почесні гості свята Василь Туриашвілі, Олександр Чайковський із Звиняченським сільським головою Тетяною Панасюк і аматорами художньої самодіяльності
Жителі Звиняч Горохівського району дуже старанно пишуть сторінки історії свого населеного пункту.

Найперше дітям і онукам переповідають, що їх поселення народилося набагато раніше, як п'ять століть і 17 літ тому. Тоді воно мало назву Веселі Луки і його спалили войовничі татари. Втікачі, котрі після нашестя зійшлися до домівок із лісів, не наважилися будуватися вдруге на попелищі і йти далеко з батьківських земель не захотіли, тому перебралися через  спокійну річечку Гнилу Липу на протилежний берег і з любов’ю змайстрували собі помешкання на протилежному березі. Повідомляє Леся Влашинець на сторінках газети "Волинь-нова".

Легенди переповідають, що веселолуківці довго міркували над назвою новонародженого села, що суєвірні наполягали назвати його абияк, але не Веселими Луками, повторюючи вперто фразу : «Назви іначе». Врешті  час виштовхнув із цих двох слів букву «і», змінив «а» на «я»  і так з’явилося ім’я Звиняче.  Про Веселі Луки і тепер  є згадка:  Веселківським звиняченці називають красивий лужок. Є ще старезні пеньки під землею – німі спогади про густі грабові ліси, якими була вкрита тамтешня місцевість. Їх людські руки перетворили на родючі поля.

Від своїх працелюбних предків сучасники успадкували не лише невтомність  у хліборобстві, а й веселу, жартівливу вдачу, якою пишаються на всіх сільських святах. Нею оздобили і цьогорічні іменини рідного села. До слова, дізнавшись, що  з ініціативи Звиняченського сільського голови Тетяни Панасюк і директора місцевого будинку культури Юрія Павліка сусіди вже другий рік поспіль святкуватимуть День села, побачити це дійство у шикарному закладі культури завітали жителі довколишніх Вільхівки, Ощева, Ярівки, Мислинь…  Мешканці Красова, що належить до Звиняченської сільської ради, приїхали на концерт і потому пізно ввечері поїхали з нього додому спецрейсом, про котрий заздалегідь подбала лідерка територіальної громади.

Свято розпочалося вітальним виступом Тетяни Панасюк і  аплодисментами від залу - людям, підприємства яких функціонують  на звиняченській землі, а самі вони знані постійним доброчинством. Гучними оплесками супроводжувався вихід на сцену, нагородження Подякою Звиняченської сільської ради директора  ТзОВ «Астра» Василя Туриашвілі, який на свято зробив щедрий дарунок для сільських самодіяльців:  всі вони вперше виступали у нових  сценічних костюмах. Фасони,  тканину, аксесуари вибрали, які забажали, у салоні «Суламіта» в Горохові, а Василь Георгійович, не цінячись,  заплатив 22 тисячі гривень – вартість усіх 16-ти комплектів убрань! Свою подяку  меценатові артисти уособили з найціннішим  багатством українців – короваєм, який спекла і вручила Василеві Туриашвілі  дружина директора будинку культури  Любов Павлік.

За безвідмовне сприяння у вирішенні всіх питань територіальної громади  Тетяна Панасюк адресувала вдячні слова для засновника групи підприємств «Вілія» Євгена Дудки, з найкращими побажаннями вручила Подяку представнику «Вілії», керівнику елеваторного господарства ТзОВ «Волинь-зерно-продукт» Олександрові Чайковському. Серед потужних підприємств, які годять звиняченським полям турботою, а людям – щедрістю і благодійною допомогою,   ТзОВ «Городище». На сільському святі подарунки від його керівника Анатолія Никонюка отримали заклади охорони здоров’я: 2400 гривень Тетяна Панасюк передала на сцені завідувачу амбулаторії загальної практики – сімейної медицини с.Звиняче Людмилі Корнійчук, 600 гривень – завідувачу ФАПу с.Красів Галині Гомон.

Усього на цій ще небувалій  в історії села церемонії нагородження було удостоєно Подяками 45 особистостей. Це - люди, які долю творять долю своєї батьківщини: настоятель Свято-Михайлівського храму с. Красів о. Володимир Хом’як, депутати районної ради Оксана Камоцька і Володимир Корнійчук, усі депутати Звиняченської сільської ради, члени виконкому, староста с.Красів Галина Ілюшко, активісти сіл Звиняче, Красів, Олізарів… А ще -  аматори художньої самодіяльності, які, щоб подарувати всім відчуття свята сільської родини, прикрасили свої репертуари новими мелодійними піснями, ліричними віршами, дотепними жартами. Усі концертні номери були дуже гарні, бо звучали під акомпанемент щирості виконавців. Самі ж вони гордилися оплесками публіки у свою честь, хистом автора чудового сценарію, режисера дійства,  директора будинку культури Юрія Павліка.

Отож, усім дзвінко співав аматорський колектив у складі Любові Павлік, Ольги Павлини, Тетяни Швейгер, Жанни Каплюк, Надії Гороть, Надії Родзевич, Ірини Чепелюк, Галини Гомон, Людмили Сусь, дует у складі Юлії Смалюх і Софії Андрійчук, солісти  Ірина Чепелюк, Юлія Смалюх, Софія Андрійчук, Андрій Максим’юк і юна учасниця концерту Ангеліна Новосад. Вірші  декламували наймолодші виконавці Михайлик і Богданчик Куньчики, Зіна Павлік, ведучі Любов Павлік, Ірина Чепелюк.  Гуморески дотепно читали Вікторія Сачковська, Ольга Літвінчук, Юрій Форманюк, Володимир Пальчук, а ось дотепні сценки  з життя села дуже артистично зіграли їх авторка Тетяна Швейгер і Ольга Павлина.

Люди зичили собі і своєму мальовничому Звинячому Божого благословення і многоліття!

Читайте також

Звиняче: пом'янути воїна АТО прийшло усе село

Звиняче: школярі отримали новий спортивний інвентар

Коментар
27/04/2024 П'ятниця
26.04.2024