Резиденція Загурських в селі Бужани. ФОТО

20 Січня 2021, 12:17
2035

Показали архівні знімки палацу в Бужанах зроблені австрійським фотографом у роки Першої світової війни.

Світлинами поділився у  групі «Горохів – моє місто!!!» Олег Жельчик.  

У 1850 році власник Бужан Вінцентій Загурський збудував родинну резиденцію. Проєкт виконав, як припускають, один із найвідоміших польських архітекторів італійського походження Генрик Марконі. Його авторству належать кілька десятків будівель, палаців, костелів і ратуш.

Головна будівля була зведена у стилі неокласицизму, двоповерхова. На головному фасаді виділявся досить глибокий портик з 4 колонами корінфського ордеру. Верхня частина була пишно декорована з родинним гербом. Палац був покритий ґонтовим дахом і мав 4 комини.

З бічних фасадів будівлі виступали невеликі прямокутні «крила», не накриті дахом всієї споруди. Цим додавали певної незвичності. Праворуч від палацу відходила галерея до сусідніх споруд.

На задньому фасаді палацу – вихід до парку з широкими сходами. Над ними – балкон, розтягнутий на три вікна і накритий дахом.

Всередині приміщення було обставлене м’якими меблями. Тут були мармуровані каміни, позолочені люстри, велика порцелянова лампа, живописні полотна. Стіни кімнат декоровані ліпниною і кольоровими тканинами.

Галереєю від палацу можна було пройти в бічний корпус. Перед ними – широкий овальний газон, обсаджений кущами жасмину й соснами американськими. Росли тут і інші породи дерев.

 

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024