Що відзначають 23 січня та кого вітати з іменинами

23 Січня 2021, 08:53
Ілюстративне фото 1226
Ілюстративне фото

Православна церква вшановує святителя Григорія Ніського. Він народився та виховувався в розпал аріанських суперечок, мав гарну освіту та навчав красномовству. У 372 році став єпископи міста Ніси в Каппадокії. Через чотири роки його випадково звинуватили у неправильному використанні церковного майна, через що заслали до Анкіри та позбавили кафедри.

Там Григорій прийняв участь в Антіохійському Соборі проти єретиків, які не визнавали непорочного дівоцтва Божої Матері, та тих, хто поклонявся Богоматері як Божеству. Згодом Собор обрав єпископа для огляду церков в Аравії і Палестині та утвердження православного вчення про Пресвяту Богородицю. Також святий був одним з головних діячів II Вселенського Собору.

З огляду на всі заслуги, Григорій увійшов в історію як найвидатніший християнський діяч четвертого століття. Він активно захищав православних мислителів, був великодушним, терплячим та миролюбимим.

Своїх небесних покровителів вшановують володарі наступних імен: Анатолій, Арсенія, Григорій, Зіновій, Макар, Павло, Петро і Феофан. Не забудь привітати іменинників.

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024