Волинь у «жовтій» зоні: що буде під забороною

23 Лютого 2021, 14:05
981

З 24 лютого 2021 року на території Волинської області встановили «жовтий» рівень епідемічної небезпеки поширення COVID-19. 

Про це повідомляють на сайті Волинської ОДА.

Таке рішення прийняли на засіданні регіональної комісії з питань ТЕБ та НС, що відбулась 22 лютого 2021 року під керівництвом голови облдержадміністрації Юрія Погуляйка.

Так, заслухавши інформацію головного санітарного лікаря на Волині про епідемічну ситуацію в області, члени комісії проголосували за виконання Постанови КМУ, відповідно до якої на території України продовжено дію карантину до 30 квітня 2021 року, а також встановили «жовтий» рівень епідемічної небезпеки з відповідними обмежувальними заходами, передбаченими п.3 постанови Кабінету Міністрів України від 17 лютого 2021 року № 104.

Зокрема, «жовтий» рівень епідемічної небезпеки передбачає відповідні обмеження та протиепідемічні заходи, які наразі діють на території всієї країни.

Серед основних заходів:

  • дозволили проведення масових заходів (культурних, спортивних тощо, якщо для однієї особи передбачатиметься 4 кв. метри площі, або з наповненістю залів понад 50% місць. Як ми пам’ятаємо, раніше діяли обмеження, що в заходах може брати участь не більше 20 осіб і для кожного мало бути передбачено 5 кв. метрів площі;
  • дозволили відвідування закладів освіти групами більш як 20 осіб;
  • дозволили перетин державного кордону водіям вантажних машин, автобусів, членам екіпажу, повітряних і морських суден, членам поїзних і локомотивних бригад;
  • можна буде проводити матчі командних ігрових видів спорту, але за умови, що глядачів буде половина від передбачених місць.
  • будуть працювати ресторани, кафе, бари та їдальні – до 24 години (раніше працювали до 23 години).
  • у спортзалах та фітнес-центрах можна буде перебувати 1 особі на 10 квадратних метрів, у басейнах – не більше, ніж 4 особи на одній доріжці для індивідуальних занять або 6 осіб для спортивно-тренувальних груп (раніше в спортзалах діяли умови перебування 1 особи на 20 кв. метрів загальної площі приміщення та заборонялась діяльність басейнів).

Разом із цим, голова облдержадміністрації Юрій Погуляйко зауважив, що необхідно докласти усі зусилля, аби залишитися у «жовтній» зоні й не перейти до «помаранчевої», де протиепідемічні заходи суворіші.

«Хочу закликати усіх дотримуватися найпростіших заходів безпеки – носіння масок, уникати скупчень людей, миття рук і тому подібне. Знаю, що нікому не хочеться, аби хтось зупиняв свою роботу. Тому прошу бути відповідальними, бо «жовтий» рівень не означає, що коронавірус відступив. Як бачимо, в окремих областях, він знову набирає обертів. Та й у Волинській області знову збільшується завантаженість ліжок», – наголосив очільник області Юрій Погуляйко.

До слова, завантаженість ліжок – один з основних показників встановлення того чи іншого рівня епіднебезпеки.

Про те, що епідситуація в області залишається складною, свідчить високий відсоток позитивних результатів ПЛР-тестувань,  який і надалі перевищує 30% від загальної кількості обстежених (за рекомендаціями ВООЗ він не повинен перевищувати 5%). Крім того, за останній тиждень відбувається ріст захворюваності на пневмонію +34% (211 випадків)  проти 158 попереднього тижня.

Читайте такожНа Волині виявили 128 нових хворих на коронавірус, двоє людей померли

Підписуйтеся на сторінку Район.Медицина у facebook та стежте за телеграм-каналом «Район здорової людини», де оперативно оновлюється інформація.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39