За ніч вишила Шевченка із «Заповітом»

15 Березня 2021, 10:39
2163

Надія Харчук із Галичан сміливо може претендувати на  місце рекордсмена України. Адже вона за одну ніч примудрилася вишити великий портрет Шевченка та ще й чотири строфи його «Заповіту». 

Про це повідомляє сайт Вісник+К.

– Моя дочка Таїсія тоді ходила в четвертий клас, – згадує пані Надія. – Вона у мене відмінниця, дуже відповідальна. Каже: завтра тематичний урок до Дня народження Шевченка і треба принести щось, що пов’язане із поетом.  Я згадала про колишню вчительку Марію Андріївну, яка мала вишиту серветку із портретом Шевченка.  Поки збігала до неї, поки знайшла полотно та нитки – вже й вечір надійшов. То я як сіла вишивати, то якраз до семи ранку й закінчила.

Надія Харчук зізнається, що з вишивкою знайома з дитинства. Перейняла те вміння від мами, яка весь вільний час відтворювала на полотні красу життя. Тож, каже, не мала ніяких труднощів, щоб хрестик за хрестиком перенести зображення Шевченка з маленької серветки на великий рушник. А вже викласти нитками «Як умру, то поховайте…» і взагалі було легко. Чи треба казати, що зі звороту в Надії теж жодного вузлика чи хрестика, який пішов «не туди»! 

– Я це вмію і люблю, – трохи шаріється від моїх ахів і охів майстриня. – Перед заміжжям, хоч майбутній чоловік і йшов до мене в прийми, я навишивала цілу гору рушників, подушок, скатертин і сорочок. Якби йшла у невістки – геть не соромно було б із собою такий посаг привезти.

Мирослава КОСЬМІНА

 

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024