Горохівські рятувальники повідомляють про невтішну статистику

25 Березня 2021, 09:05
1861

З початку 2021 року в області виникло 223 пожежі, на яких загинули 17 людей. Лише за період 16-19 березня 2021 року на пожежах виявлено тіла 7 людей, одна людина у важкому стані перебуває в лікарні.

Про це повідомляє Горохівський районний відділ управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Волинській області.

З початку 2021 року на території колишнього Горохівського району виникло 11 пожеж у приватному житловому секторі, на яких загинуло 3 людини.

16 січня у с. Рачин Горохїівського району внаслідок порушення правил пожежної безпеки під час експлуатації побутових газових приладів (газова плита) виникла пожежа в приватному будинку. Внаслідок пожежі загинули громадянка 1960 року народження.

03 лютого у с. Марковичі Горохїівського району виникла пожежа в приватному будинку внаслідок необережного поводження з вогнем, під час якої загинув власник будинку 1949 р.н.

22 березня  у с. Наталин  Горохівського району через необережність під час куріння власника будинку загорілося підлога. Внаслідок отруєння продуктами горіння загинув 45-річний власник помешкання.

Зважаючи на невтішну статистику щодо виникнення побутових пожеж, Горохівський районний відділ управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій  у Волинській області закликає усіх дбати про належний протипожежний стан власних помешкань та дотримуватись правил пожежної безпеки, адже загрозу завжди краще попередити, ніж мати справу з її наслідками.

Нехтування правилами безпеки призводить до того, що у житлових будинках пожеж виникають значно частіше. Аналіз пожеж частіше показує, що винуватцями більшості з них є самі мешканці, які зневажають правилами пожежної безпеки.

Найчастішими випадками пожеж у побуті є необережне поводження з вогнем, палінням у ліжку в нетверезому стані, перевантаження електромережі.

Шановні громадяни, пам’ятайте: чимала кількість горючих матеріалів в оселях формує значне горюче навантаження й створює умови для швидкого поширення пожежі. А наш сучасний побут насичений різними електроприладами, що за неправильної експлуатації, пошкодження чи роботи в аварійних режимах також здатні призвести до виникнення пожеж. Однак у більшості випадків вирішальним є особиста обережність  кожного та уважність до власної безпеки.

З огляду на це слід запам’ятати й виконувати основні вимоги пожежної безпеки:

–не куріть у ліжку;

–пильнуйте за станом та справністю електромережі;

–у разі виходу з приміщень не залишайте увімкненими телевізори, праски, обігрівачі, пральні машини тощо;

–не перевантажуйте електромережу, не вмикайте одночасно побутові споживачі великої потужності, не використовуйте саморобні чи несправні побутові електроприлади;

–не залишайте дітей без нагляду та не дозволяйте їм бавитися сірниками, запальничками та іншими небезпечними побутовими предметами;

–подбайте про захист помешкання при користуванні пічним опаленням: вчасно ремонтуйте печі, оштукатурюйте комини, розмістіть перед топковим отвором негорючий металевий лист розміромне менше 0,5 м x 0,7 м, попіл з топок необхідно заливати  водою та виносити у спеціально відведені місця, не висипати поблизу будівель;

–монтаж та встановлення газового обладнання повинні виконувати виключно фахівці відповідного профілю;

–при виявленні у приміщенні запах газу  слід негайно припинити  його  подавання, викликати  аварійну  газову  службу  і   провітрити  приміщення. До усунення несправності у приміщенні забороняється запалювати сірники,  палити,  застосовувати відкритий вогонь,  вмикати електроприлади.

 Пам’ятайте: чимало пожеж, особливо з трагічними наслідками, виникають уночі, тому щовечора необхідно:

— вимкнути всі можливі електропобутові та газові прилади;

— упевнитися, що безпосередньо біля ліжка, впритул до ковдри, не стоять електричні прилади;

— переконатися, що вогонь у печах догорів;

— зачинити двері в кімнату.

Майже кожній пожежі можна запобігти! Для цього слід максимально чітко виконувати вимоги пожежної безпеки. Крім того, кожному необхідно знати порядок дій під час пожежі: спосіб виклику пожежно-рятувальної служби, уміти гасити загорання на початкових етапах первинними засобами пожежогасіння чи підручними засобами, знати безпечні шляхи виходу з приміщень.

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024