Рятувальники закликають громадян не провокувати пожежі в екосистемах

01 Квітня 2021, 13:05
2161

З настанням весни та сухої сонячної погоди мешканці нашої громади традиційно прибирають сміття, опале листя та суху траву з присадибних ділянок і дворових територій, городів, парків і спалюють все це на вогнищах, незважаючи на заборону. Нарікаючи на горе-господарів які таким чином наводять лад на присадибних ділянках городах, ми задихаємось повітрям насиченим ядучим димом, оксидами азоту, чадним газом, важкими металами і низкою канцерогенних сполук. При цьому дотримуватись вимог пожежної безпеки люди забувають і не задумуються, що від такої безпечності виникають масштабні пожежі.

Причинами пожеж в екосистемах найчастіше є наслідки людської легковажності. Саме громадяни часто нехтують правилами пожежної безпеки, спалюючи сміття та залишки сухої рослинності, залишаючи догорати багаття біля полів. Такі вчинки є небезпечними, адже за сухої погоди та в умовах поривів вітру, вогонь миттєво розповсюджується на сотні квадратних метрів на сухостій та очерет.

Тож, зважаючи на поступове підвищення добової температури та встановлення сухої погоди, зростає ризик виникнення пожеж в екосистемах. Служба порятунку закликає громадян дотримуватися правил пожежної безпеки під час господарювання на присадибних ділянках та відкритих територіях!

Не розкладайте багаття біля лісової зони, у полях, зокрема й на торфовищах, не викидайте недопалки та сірники на узбіччя.

Категорично заборонено випалювати сміття та рослинні залишки!

Пам'ятайте, що пожежі в екосистемах можуть спричинити тяжкі наслідки для довкілля та людського здоров’я.  Вогонь здатен перекинутися на житлові будинки та поруч розташовані споруди, комунікації та лінії електропередач, призводить до руйнування родючого шару ґрунту та загибелі тварин. Дим завдає шкоди людському здоров’ю, а, крім того, ускладнює видимість на автошляхах, що може призвести до виникнення дорожньо-транспортних пригод.

 

Відповідно до Статті 77-1. Самовільне випалювання рослинності або її залишків. Кодексу України про адміністративні правопорушення - випалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок із степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю, рослинності або її залишків та опалого листя на землях сільськогосподарського призначення, у смугах відводу автомобільних доріг і залізниць, у парках, інших зелених насадженнях та газонів у населених пунктах без дотримання порядку, встановленого центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони навколишнього природного середовища, -

тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від ста вісімдесяти до трьохсот шістдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (3060 – 6120 грн.) і на посадових осіб - від дев’ятисот до однієї тисячі двохсот шістдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (15300 – 21420 грн.).

Ті самі дії, вчинені в межах територій та об'єктів природно-заповідного фонду, -

тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від трьохсот шістдесяти до семисот двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (6120 – 12240 грн.) і на посадових осіб - від однієї тисячі двохсот шістдесяти до однієї тисячі восьмисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (21420 – 30600 грн.).

Протоколи про правопорушення мають право складати:

- орган виконавчої влади, що реалізує державну політику із здійснення державного нагляду (контролю) у сфері охорони навколишнього природного середовища, раціонального використання, відтворення і охорони природних ресурсів;

- громадський інспектор з охорони довкілля

- єгері та посадові особи користувачів мисливських угідь, уповноважених на охорону державного мисливського фонду.


 

 

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024