4 квітня 1943 року сотня УПА розбила німецький концтабір на Горохівщині

04 Квітня 2021, 13:27
Олексій Брись, 1992 рік 1349 Джерело: Леся Бондарчук
Олексій Брись, 1992 рік

Частина звільнених із концтабору радянських військовополонених приєдналася до боротьби УПА, поповнивши відділи іноземців на базі «Січ», поблизу села Вовчак. 

4 квітня 1943 року сотня УПА на чолі з Олексієм Брисем (псевдо «Остап») розбила німецький концтабір у селі Лобачівка Горохівського району на Волині й визволила полонених.Про це пише Леся Бондарук на сайті Сила пам'яті.

Восени 1941 року, ідеться в публікації, німці змусили все працездатне населення Лобачівки збудувати концтабір. Табір мав форму трикутника, який відмежовували стовпи з колючим дротом і загорожа заввишки майже 3 метри. Всередині табору було три великі будинки, де поставили пічки та двометрові нари.

У таборі було кілька сотень невільників, яких звозили з усього району. Серед них були комуністи, націоналісти й члени української поліції, яких підозрювали у зв’язках з УПА (адже багато з них в Горохові перейшли до повстанців). Охороняли табір поліцаї, які багато невільників розстріляли. Комендантом табору був горохівчанин Григорій Герасимович, який, за спогадами селян, власноруч розстріляв багатьох в’язнів у невеликій соснині, яку люди називали «Звіринець».

«Мені довелося бути у Лобачівському таборі декілька днів, але поліцай Сусь випустив мене. Багато полонених поліцаї розстріляли. Були випадки, коли поліцай брав кількох людей і йшов заготовляти віники в ліс. Виводив їх в урочище Звіринець і там розстрілював. Особливо старався поліцай Коломієць, який знищив багато невільників. Пізніше там було виявлено останки загиблих людей. Коли повстанці з УПА напали на табір, вони визволили всіх в’язнів і захопили в полон поліцаїв-охоронців і коменданта табору Герасимовича, якого застрілили. Поліцаю Коломійцю вдалося втекти та сховатися», – згадував мешканець села Петро Чучман.

Керівництво УПА з самого початку планувало знищити концтабір у Лобачівці. Здійснила це сотня  на чолі з Олексієм Брисем (Остапом).

«Наступ на Лобачівку ми провели за всіма правилами військової тактики: оточили село, зробили засідку з кулеметами. Бій тривав близько двох годин, загинуло 6 вояків УПА, вбито 43 німецьких вояків i поліцаїв. В’язнів відпустили додому, коменданта привселюдно розстріляли на вулиці. Чимало звільнених із концтабору радянських військовополонених приєдналося до боротьби УПА, поповнивши відділи іноземців на базі Січ поблизу села Вовчак», – розповідав Олексій Брись

 

1
Олексій Брись із дружиною
Олексій Брись із дружиною

 

Цього ж дня, зазначає Леся Бондарчук, повстанці напали на німецьку автоколону на шосе Горохів – Берестечко біля Лобачівського лісу. Утворивши засідку, дві чоти УПА з відділу Остапа знищили 8 вантажних та 2 легкові автомобілі нацистів, які під час пацифікації села Постійно спалили більш ніж половину будинків. Начальника горохівської жандармерії Гампеля українські партизани взяли в полон, а згодом розстріляли. Повстанці втратили лише одного побратима – Калістрата Дзюбу, уродженця села Брани.

Читайте такожОстанній бій очільників Ковельського окружного проводу ОУН

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024