У Горохові на експертизу можна здати кліщів

28 Квітня 2021, 15:57
2131

Щорічно від укусів кліщів страждають близько тисячі волинян, майже 50-60 з них заражаються інфекційними хворобами.

Про це повідомляється на сторінці у Facebook ДУ "Волинський обласний лабораторний центр МОЗ України".

Найпоширенішим захворюванням на Горохівщині є хвороба Лайма (синонім бореліоз, кліщовий бореліоз) та кліщовий вірусний енцефаліт.

Плануючи відпочинок на природі, в парку чи працюючи на власній присадибній ділянці не варто забувати про основні заходи профілактики захворювань, що передаються через укуси кліщів.

Варто дотримуватися наступних рекомендації:

• Подбайте про відповідний одяг: обов’язково одягніть кепку, панамку, косинку тощо. Бажано одягати світлий однотонний одяг з довгими рукавами, який щільно прилягає до тіла – так легше буде помітити кліщів і зменшить ризик укусів кліщів.

• Кожні 2 години прогулянки оглядайте себе і дітей, аби виявити кліщів. Особливо ретельно обстежуйте ділянки тіла, покриті волоссям.

• Найчастіше кліщі чіпляються до одягу людини, тому можуть присмоктуватись не лише під час перебування на природі, а й згодом, перекочувавши із одягу. Не варто залишати цей одяг біля ліжка чи спати у ньому. Витрушування одягу не рятує від кліщів.

• Перевірте речі, які принесли з прогулянки (підстилки, сумки тощо).

• Якщо на природу брали домашнього улюбленця – його також слід оглянути на наявність кліщів.

• Використовуйте для захисту від кліщів спеціальні засоби, найчастіше це – аерозолі, які відлякують кліщів. Використовуйте їх перед прогулянкою. Зверніть увагу на тривалість дії засобу. При необхідності - скористайтеся повторно, якщо мине час дії, як вказано в інструкції.

Якщо укусу уникнути не вдалося - самотужки видаляти кліща не варто, адже можна залишити у ранці його голівку з хоботком, що може спричинити хворобу. Для його видалення потрібно звернутись до лікувальної установи за місцем проживання, або найближчого травмпункту, де процедуру проведуть професійно, оцінять ризики та при необхідності проведуть профілактику вищевказаних захворювань.

Наскільки безпечно діставати кліщів у домашніх умовах? Чи варто це робити самостійно?

При відсутності можливості звернутись до лікаря, видалення кліща проводять самостійно: розхитуючи кліща з боку вбік пальцями, обгорнутими марлевою серветкою, пінцетом чи петлею з нитки, яку слід закріпити між хоботком кліща та шкірою людини, слід повільно його видалити разом з хоботком. Обережно, щоб не розчавити, оскільки зараження також може відбутися при попаданні випорожнень кліща на шкіру з наступним їх втиранням при розчісуванні.

Після видалення кліща місце присмоктування протерти спиртом. Якщо хоботок залишився в ранці, його видаляють стерильною голкою. Після видалення слід ретельно вимити руки з милом.

В ідеалі варто проконсультуватись в інфекціоніста. Але якщо такої можливості немає, протягом двох тижнів щоденно вимірюйте температуру тіла та спостерігайте за місцем укусу. Його нічим не змащуємо. Особливо це стосується різних барвників — йод, «зеленка». Часто зустрічається алергія на йод, навколо місця укусу з’являється пляма, це може ускладнити діагностику. У разі підвищення температури тіла чи чи виникнення почервоніння на шкірі – зверніться до лікаря.

Що робити із видаленим кліщем?

• Видаленого кліща слід помістити на шматок вологої марлі у флакон, пробірку, інший чистий скляний посуд, щільно закрити кришку з проколами.

• Лабораторному дослідженню підлягають цілі непошкоджені, живі кліщі зразу ж після видалення з людини.

• Кліщі на дослідження доставляються згідно направлення лікувального закладу.

• При неможливості швидкої (в день видалення) доставки матеріалу в лабораторію, кліщі потрібно зберігати в умовах холодильника при +4-8*С не довше 3-х діб.

Куди доставити кліща?

Лабораторією особливо-небезпечних інфекцій ДУ «Волинський ОЛЦ МОЗУкраїни» здійснюється експрес — індикація борелій в кліщах, що присмокталися до людини.

Вартість дослідження становить — 89,06 грн. (в тому числі ПДВ – 14,84 грн.).

Прийом кліщів та проведення лабораторних досліджень здійснюється в робочі дні (пн.- пт.) за адресою: м. Луцьк, пр. Волі, 55, контактні телефони 23-39-41, 23-39-60.

Для зручності громадян, пункт прийому кліщів на дослідження відкрито за місцем розташування структурного підрозділу ДУ «Волинський обласний лабораторний центр МОЗ України»:

м. Горохів, вул. Паркова, 18 , 0963916257

Прийом кліщів проводиться в робочі дні з 9.00 до 16.00 год.

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024