Самоврядці Горохівщини взяли участь у важливому заході ФОТО

16 Травня 2021, 11:23
2289

Голови територіальних громад Горохівщини взяли участь у політичній платформі «Актуальні питання становлення ОМС в умовах нового адміністративно-територіального устрою».

Про це повідомляється на Facebook сторінці ПУЛЬС децентралізаційний марафон.

Захід організувало Волинське регіональне відділення АМУ у межах проєкту «ПУЛЬС», він пройшов у Радовичах, що у Турійській територіальній громаді за участі виконавчого директора Асоціації міст України Олександра Слобожана, народного депутата Вячеслава Рубльова, голови Волинської обласної ради Григорія Недопада. У ньому взяли участь Берестечківський міський голова Ігор Грудзевич, Горохівський міський голова Віктор Годик, Городищенський сільський голова Світлана Соколюк, Мар’янівський селищний голова Олег Басалик. Самоврядці розглянули законопроєкти, які стосуються фінансового наповнення громад, а точніше розподілу ПДФО.

Як зауважив виконавчий директор Асоціації міст України Олександр Слобожан, нині в Україні по всіх громадах є чимало видатків, які не забезпечені фінансово на загальну суму 668 мільярдів гривень. А все тому, що держава декларує чимало фінансових зобов’язань, які вона передала на фінансування з місцевих бюджетів.

«Держава декларує пільговий проїзд частині населення, пільги АТОвцям і ще цілий список. Але їх реалізацію передала на місця, не передбачивши фінансування. Ані громади, ані пільговики в цій ситуації не винні, бо рішення ухвалювала держава. А ось де брати гроші – це вже стало проблемою самих громад», - зазначив Олександр Слобожан.

Основною темою заходу організованого АМУ стала – фінансова спроможність громад

«Зараз стоїть питання розподілу ПДФО - за місцем проживання і за місцем реєстрації. Це важливо для того, щоб громади мали стабільні надходження і їх не полишав соціально відповідальний бізнес. Громадам також важливо збереження акцизу на місцях. Тому ідея, яку підтримує АМУ щодо збільшення частики відрахування ПДФО до 65 відсотків до місцевих бюджетів – це відновлення історичної справедливості. Окрім того, нині є загроза вилучення з бюджетів громад 5% акцизу з тютюну, а цього допустити не можна», – переконаний Олександр Слобожан.

1


1

1

 

Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024
27.04.2024
26.04.2024