Пожежу легше попередити, ніж погасити: рятувальники про пожежі в лісі

31 Серпня 2017, 23:50
2785 Джерело: 0552

Пожежники розповіли, що робити, якщо ви опинилися поблизу пожежі в лісі або на торфовищах.

Масові пожежі в лісах і на торфовищах можуть виникати в жарку і посушливу погоду від ударів блискавок, необережного поводження з вогнем, очищення поверхні землі випалюючи сухої трави та інших причин. Про це повідомляє Район.Ківерці із посиланням на  Ківерцівський районний відділ управління державної служби надзвичайних ситуацій.

Пожежі можуть викликати загоряння будівель в населених пунктах, дерев'яних мостів, ліній електропередачі та зв'язку на дерев'яних стовпах, складів нафтопродуктів та інших горючих матеріалів, а також ураження людей і сільськогосподарських тварин.

Найчастіше в лісових масивах виникають низові пожежі, при яких вигоряють лісова підстилка, підріст і підлісок, трав'янистий покрив, хмиз, кореневища дерев і т.п. У посушливий період при вітрі можуть виникати верхові пожежі, при яких вогонь розповсюджується також і по кронах дерев, переважно хвойних порід. Швидкість поширення низової пожежі від 0,1 до 3 метрів в хвилину, а верхового – до 100 метрів на хвилину за напрямком вітру.

При горінні торфу і коренів рослин можуть виникати підземні пожежі, що поширюються в різні боки. Торф може самозайматися і горіти без доступу повітря і навіть під водою. Над палаючими торфовищами можливе утворення стовпчастих завихрень гарячої золи і палаючого торф'яного пилу, які при сильному вітрі можуть переноситися на великі відстані і викликати нові загоряння чи опіки у людей і тварин.

Якщо ви опинилися поблизу вогнища пожежі в лісі або на торфовищах і у вас немає можливості своїми силами впоратися з його локалізацією, запобіганням розповсюдження і гасінням пожежі, негайно попередьте всіх, хто знаходиться поблизу людей про необхідність виходу з небезпечної зони. Організуйте їх вихід на дорогу або просіку, широку галявину, до берега річки або водоймища, в полі.

Виходьте з небезпечної зони швидко, перпендикулярно до напрямку руху вогню. Якщо неможливо уникнути пожежі, увійдіть у водойму або накрийтеся мокрим одягом. Вийшовши на
відкритий простір або галявину, дихайте повітрям біля землі:там він менш задимлений, рот і ніс при цьому прикрийте ватно-марлевою пов'язкою або ганчіркою. Після виходу із зони пожежі повідомте про місце, розміри й характер пожежі в адміністрацію населеного пункту, лісництво або протипожежну службу, а також місцевому населенню.

Знайте сигнали оповіщення про наближення зони пожежі до населеного пункту і приймайте участь в організації гасіння пожеж. Полум'я невеликих низових пожеж можна збивати, захльостуючи його гілками листяних порід, заливаючи водою, закидаючи вологим ґрунтом, затоптуючи ногами.

Торф`яні пожежі гасять перекопуванням палаючого торфу та поливанням водою. При гасінні пожежі дійте обачно, не йдіть далеко від доріг і просік, не втрачайте з уваги інших учасників,
підтримуйте з ними зорову і звуковий зв'язок.

При гасінні торф'яної пожежі враховуйте, що в зоні горіння можуть утворюватися глибокі вирви, тому пересуватися слід обережно, попередньо перевіривши глибину вигорілого шару.

І пам'ятайте, що пожежу легше попередити, ніж погасити, і що маленька сірник може обернутися великою бідою.

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024