В області знову є потерпілі від отруєнь грибами — мешканка м. Берестечка Горохівського району та її 6-річна внучка, повідомляє ДУ «Волинський обласний лабораторний центр  МОЗ України».

Зі слів потерпілої встановлено, що отруєння пов’язані із вживанням в їжу печериць, які були зібрані на лузі біля власного будинку. Перед вживанням наступного дня  гриби ретельно  промивалися, замочувалися, ошпарювались та смажились понад 2 годин. Проте  це не вбило токсин.

Крім вказаних осіб грибами ласував домашній кіт, який через  2 години загинув, що насторожило господарку. Коли  головний біль та нудота з’явились у внучки бабуся надала їй першу допомогу та звернулась за медичною допомогою. В даний час дитина лікується в реанімаційному відділенні обласної дитячої лікарні, а бабуся в  клінічній лікарні м. Луцька.

У зв’язку з цією неприємною подією необхідно нагадати правила, котрі не можна порушувати при  зборі дикоростучих грибів, а саме:

  • ніколи не збирайте пластинчаті гриби, отруйні гриби маскуються під них;
  • не збирайте «шампіньйони» та «печериці», у яких пластинки нижньої поверхні капелюха гриба білого кольору;
  • гриби — не дитяча їжа, тому не давайте грибних страв малолітнім дітям;
  • ще раз перевірте вдома принесені гриби, особливо ті, які збирали діти. Усі сумнівні – сміливо викидайте. Нижню частину ніжки гриба, що забруднена грунтом – викидайте;
  • гриби підлягають кулінарній обробці в день збору, інакше в них утворюється трупна отрута.