Горохівщина найгірша у процесі децентралізації

05 Вересня 2017, 12:10
2266

Через пасивність сільських голів і районної влади, поширення негативної інформації щодо децентралізації, незнання правди про переваги ОТГ Горохівський район – серед найгірших у процесі децентралізації на Волині, а громади сіл, що довкола Берестечка, не бачать перспективи ОТГ із центром у ньому.

Про це коментуючи ситуацію щодо створення Берестечківської ОТГ, заявив експерт із питань децентралізації та юридичних питань АМУ, консультант Волинського регіонального відділення Асоціації міст України, Валентин Малиновський.

Повідомляють у Волинському регіональному відділенні АМУ.

Зі слів Малиновсього, Берестечко, як місто районного значення та у минулому центр Берестечківського району, у перспективному плані формування територій громад, затвердженому Кабміном, визначили адмінцентром відповідної ОТГ. До її складу мали увійти Перемильська, Пісківська, Лобачівська, Смолявська, Горішненська, Жабченська, Мервинська сільські ради та Берестечківська міська. Процес формування ОТГ міськрада ініціювала ще 2015-го, розіславши суміжним сільрадам пропозицію щодо об’єднання. Однак жодної відповіді не отримала. Тож торік у липні експерти проекту «ПУЛЬС» Асоціації міст України ініціювали у Берестечку нараду-консультацію за участю керівників цих органів місцевого самоврядування та Горохівської райдержадміністрації. Вони детально роз’яснили всі аспекти формування ОТГ, переваги такого об’єднання та певні ризики, учасники отримали відповіді на всі запитання. Такі само заходи провели в Горохові.

– Однак відтоді ними не зроблено нічого. Тож, на мою думку, основна  причина того, що відбувається із створенням Берестечківської ОТГ – пасивність сільських голів, які привикли жити по-старому і в силу різних причини не прагнуть жодних змін, – каже Малиновський. – У громадах цих сіл поширюють негативну інформації про децентралізацію, а тому люди, не знаючи правди про переваги ОТГ, не тиснуть на місцеву владу. Пасивну позицію займають районні чиновники, як наслідок Горохівський район пасе задніх у процесі децентралізації в області.

Ситуація, що склалася  довкола створення Берестечківської ОТГ дуже непокоїть Валентину Залевську, міського голову Берестечка.

– Якщо сільські голови й надалі займатимуть вичікувальну позицію, то одного ранку вони можуть прокинутися в об’єднаній громаді, яку створять відповідно до Перспективного плану. Тому, переконана, що нам вже потрібно почати спільно діяти на перспективу і об’єднатися добровільно, – каже жінка. – Я зацікавлена в об’єднанні, навіть попри те, що моя посада виборна і на голову ОТГ, на мою думку, балотуватимуться, щонайменше чоловік 20. Що буде далі одному Богові відомо, а у моїх планах зробити все, щоб донести до громад користь децентралізації, зокрема і завдяки роз’яснювальній роботі консультантів Волинського регіонального відділення АМУ. 

Зацікавлений у спільній роботі на позитивний результат і виконавчий директор Волинського регіонального відділення АМУ Богдан Самойленко.

–  Наші експерти відкриті до діалогу, ми реагуємо на звернення голів територіальних громад і готові сприяти створенню ефективних громад із центрами у Берестечку та Горохові, – наголосив він.

Коментарі
06 Вересня 2017, 02:30
НЕ ЗВИНУВАЧУЙТЕ СІЛЬСЬКИХ ГОЛІВ -БО ВАМ ПРИЙДЕТЬСЯ ЗАКРИТИ САЙТ ЧЕРЕЗ БРЕХНЮ-ОПРИЛЮДНЮ НАШІ РІШЕННЯ ПРО ОТГ І Т. Д <br/>ЇХ ГОРОХІВ ДО УВАГИ НЕ БРАВ -СМІЯЛИСЬ ...
07 Вересня 2017, 12:50
По об'єднанню громад взагалі дуже мало оприлюднюється інформації. Як все це відбувається? Хто має ініціювати? Які села найкраще і найвигідніше об'єднати по соціально-економічних показниках? Хтось робив такий аналіз? Якщо так, то де його можна побачити? Влада інертна в цьому питанні. Люди не розуміють і не цікавляться. Питання об'єднання громад має бути першим у районних ЗМІ. Має бути гшромадське обговорення, а не тотальне мовчанн.я
07 Вересня 2017, 16:47
Влада району зайнята більш важливими проблемами і питаннями...
Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024