Магнітні сепаратори для очищення мастильно-охолоджуючих рідин

17 Червня 2021, 11:15
Магнітні сепаратори для очищення мастильно-охолоджуючих рідин Реклама 1410
Магнітні сепаратори для очищення мастильно-охолоджуючих рідин

На промислових об’єктах активно використовують обладнання, яке потребує на постійну подачу мастильно-охолоджуючих рідин (МОР). Їхня відсутність призводить до збільшення зносу та перегрівання механізмів. Для очистки МОР від залізних домішок використовують магнітні сепаратори (уловлювачі). Ці пристрої можна побачити біля різних станків, металорізального обладнання тощо. Кожен уловлювач має відповідні технічні властивості. Наприклад, доволі компактний магнітний сепаратор Х43-43 характеризується витратами рідини 50 л/хв та здатністю обробляти мінеральні масла, синтетичні та інші рідини з в’язкістю до 75 кв. мм/с. Це одна з найбільш затребуваних моделей на українських промислових підприємствах.

Для чого потрібні магнітні сепаратори

Присутність домішок у робочих рідинах негативно впливає на їхні властивості. Особливо це стосується часток заліза. Магнітна стружка знижує позитивну дію мастильно-охолоджуючих рідин та здатна зашкодити обладнанню. Використовуючи сепаратор, ви отримуєте можливість позбутися зайвих домішок у МОР, що призведе до поліпшення функціонування гідравлічних систем. Сам по собі магнітний уловлювач коштує не дуже дорого, а його вплив на стан обладнання швидко себе окупає.

Конструктивні особливості магнітних сепараторів

На українському ринку можна побачити магнітні сепаратори різних габаритів і технічних характеристик, але принцип дії у них однаковий. Конструкція уловлювача зазвичай складається з таких елементів:

  • корпуса, де знаходиться барабан, мотор-редуктор, кришка, скребок;
  • пружини, яка підтримує необхідний рівень МОР;
  • пробки.

 

Рідина подається через вхідний отвір, проходить повз магнітний елемент, який затримує залізні домішки, додатково фільтрується від інших включень та виходить назовні. Сепаратор слід регулярно очищувати для того, щоб зберегти його високу ефективність та завадити виходу з ладу.

Використання магнітних сепараторів у гідравлічних системах

Магнітні сепаратори використовуються на різних об’єктах, де є гідравлічні системи. Ці агрегати можуть встановлюватися як окремо, так і разом з іншим обладнанням, що необхідно для очищення мастильно-охолоджуючих рідин. Для забезпечення функціонування уловлювачів слід підключити їх до електричного приводу. Важливо забезпечити правильне заземлення — безпечність використання магнітних сепараторів має стояти на першому місці.

Корисний ефект від магнітних сепараторів

Складно переоцінити роль магнітних сепараторів на сучасному виробництві. Вони дозволяють:

  • зменшити знос обладнання;
  • забезпечити багаторазовість використання МОР;
  • підвищити чистоту обробки деталей;
  • знизити витрати на обслуговування машин;
  • збільшити кінцевий прибуток підприємства.

 

Обираючи магнітний уловлювач, звертайте увагу на його технічні характеристики, габарити, особливості підключення. Дотримання рекомендацій виробника дозволить вам відчути максимальний ефект від цих корисних пристроїв.

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024