«Розстріляти!»: за що засудили станичного ОУН села Лобачівка

03 Липня 2021, 10:01
Ганна та Олександр Цісаруки 1448
Ганна та Олександр Цісаруки
Станичного ОУН села Лобачівка, що на Горохівщині, Олександра (Сянька) Цісарука на псевдо «Тихий», військовий трибунал війск НКВС засудив на смертну кару без права подачі апеляції.
 
Про це пише історик Сергій Годлевський на сторінці в фейбуці.
 
«Тихий» організував оборону села від грабунку червоних партизанів, так звану «стійку», коли всі чоловіки села чергували вночі. Система зв'язку і сповіщення була налагоджена. В селі також організували заготівлю продуктів, медикаментів, одягу для відділів УПА. Всі ці служби постачання і забезпечення працювали, як часовий механізм.
 
Саме за цей «злочин» Олександра Цісарука засудили 1 вересня 1944 року. Не легка доля чекала на його дружину Ганну, яку з двома малолітніми дітьми (Марійка 5 р. і Толик 2 р.) виселили в тайгу. Там жінка працювала на лісоповалі, щоб прогодувати дітей.
 
 
«Цинізм «освабадітелей», полягав ще й в тім, що Ганні постійно говорили, що чоловік її живий і відбуває покарання в ізоляції без права переписки.
«Правду», для Ганни сповістять через 12 років, що «мов не шукай свого Сянька, бо він розстріляний ще в 44 році...», – написав Сергій Годлевський.
Ганну Цісарук звільнили лише в 1960 році, але без права повернення на рідну землю. Вона оселилася на Донеччині.
 

Олександр і Ганна (вагітна другою дитиною) Цісаруки. Разом вони проживуть ще 2 роки
Олександр і Ганна (вагітна другою дитиною) Цісаруки. Разом вони проживуть ще 2 роки

 
Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024