Епідеміолог розповіла, коли розпочнеться сезон епідемії грипу

19 Вересня 2017, 12:54
1405

Традиційно, із початком осінньо-зимового періоду фахівці фіксують захворювання на грип та гострі респіраторні вірусні інфекції (ГРВІ).

Про превентивні методи у боротьбі із сезонними недугами сьогодні, 18 вересня 2017 року, під час оперативної наради в голови облдержадміністрації Володимира Гунчика розповіла заступник директора із впровадження системи управління якістю Волинського обласного лабораторного центру Лариса Дудковська.

За результатами аналізу отриманих даних у сезон захворюваності на грип та ГРВІ у 2016-2017 роках в Україні перехворіло більше 6 млн людей. До 70% –  діти менше 17 років. На Волині захворіло близько 177 тис. осіб, 60% з яких – діти. Загалом, у регіоні перехворіло близько 17% населення.

Найефективнішим заходом профілактики вищезазначених захворювань є вакцинація.

– Минулоріч під час епідеміологічного сезону на Волині вакциновано 0,16% населення, тоді як в середньому по Україні цей показник становив 0,3%. Загалом, вакциновано 1 690 осіб з груп епідризику, що становило 45% від запланованої кількості, – повідомила Лариса Володимирівна.

Окрім того фахівець зазначила, що Всесвітньою організацією охорони здоров’я, на підставі загальних результатів вивчення циркулюючих штамів вірусів, визначено ті, яких слід оберігатись у 2017 році – Мічиган, Гонконг та Брісбен. До останніх двох, за словами Лариси Дудковської, у населення вже виробився імунітет, адже вони фіксувались і в минулому епідеміологічному сезоні, а от Мічиган буде для українців, зокрема, волинян найбільш небезпечним, адже прийде вперше, тому ріст захворюваності очікують до 14%.

За її прогнозами, епідемічний сезон розпочнеться не раніше грудня. Першим традиційно стане вірус типу А – Мічіган. Його особливістю є те, що він у першу чергу вражає працездатне населення віком 25-49 років.

У середині січня на зміну Мічігану прийде H3N2 Гонконг, пік смертності від якого припадає на літнє населення.

Вже у лютому-березні Україною гулятиме вогнищевий Брісбен, так званий сімейний. Він має більш м’яку форму протікання та не сприяє виникненню епідемії.


 

Відділ інформаційної політики облдержадміністрації.

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024