Настоятеля храму у Терешківцях привітали з ювілеєм

23 Липня 2021, 13:10
Настоятеля храму у Терешківцях привітали з ювілеєм 1176
Настоятеля храму у Терешківцях привітали з ювілеєм

У храмі Покрови Пресвятої Богородиці у селі Терешківці відбулася літургія з нагоди 30-ліття висвяти настоятеля протоієрея Василя Хомляка.

Літургію очолив митрополит Луцький і Волинський Михаїл – повідомляють на сайті Волинської єпархії ПЦУ.

З Михаїлом служили декан протоієрей Андрій Сидор та інше духовенство благочиння. На завершення богослужіння владика, привітавши ювіляра, вручив йому церковну відзнаку, а активних парафіян нагородив грамотами.

До травня 2019 року церковна громада в Терешківцях належала до юрисдикції Московського патріархату, але після одержання ПЦУ Томосу і настоятель, і парафіяни одностайно вирішили возз'єднатися з Православною церквою України.

Читайте також:  Релігійну громаду в селі Жуковець привітали з ювілеєм

 

Довідка

Дерев’яний храм із дзвіницею у Терешківцях звів у 1787 році поміщик Корчевський. Згідно з архівними документами, церква була приписною до Богоявленського храму Ощева, богослужіння проводили раз на три тижні.

У Першу світову війну храм згорів. Після закінчення війни його відновили. У Другу світову знову спалили. Тож селяни звели невелику каплицю-дзвіницю для відправ. У 60-х роках її зруйнували «совєти», а дзвони вивезли у невідомому напрямку.

Із проголошенням незалежності України відродилося православ’я у Терешківцях. Стараннями благодійників та місцевих мешканців, тодішнього голови селянської спілки «Райдуга», заслуженого працівника сільського господарства України, нині покійного Михайла Трачевського збудували кам’яну церкву в центрі села.

В грудні 1994 році її освятили на честь Покрови Пресвятої Богородиці, а 1996-го призначено нового настоятеля – священника Василя Хомляка. Він розповідає, що мріяв стати священником із дитинства. Змалку ходив до церкви, знав напам’ять майже всю відправу. А коли доводилося випасати череду, на полі співав церковні піснеспіви, уявляючи службу.

Священнича хіротонія відбулась 21 липня 1991 року у луцькому кафедральному соборі Святої Трійці. Із тридцяти років пастирського служіння, двадцять п’ять очолює парафію в Терешківцях. За цей час тут побудували чотири каплиці і кілька поклонних хрестів. Панотець власноруч оновив іконостас, виготовив кіоти й продовжує трудитись на благо церкви.

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024