Гроші з Приват24 та інших додатків крадуть за допомогою нової програми: як працює схема

10 Серпня 2021, 17:07
Гроші з Приват24 та інших додатків крадуть за допомогою нової програми 871
Гроші з Приват24 та інших додатків крадуть за допомогою нової програми

У Google Play з'явився новий вірус, який здатний вкрасти дані банківських карток з додатків ПриватБанку (Приват24) і monobank. Жертвою може стати будь-який українець, який завантажить шкідливу програму на свій мобільний телефон.

Вірус називається Vultur, і він здатний зчитувати інформацію з екрана смартфона, повідомляє видання Gsminfo.

Його виявили фахівці з кібербезпеки з Нідерландів, він працює за принципом троянської програми, тобто потрапляє в телефон разом з іншим додатком.

Головне його завдання – дізнатися інформацію про банківську картку, криптовалютний гаманець і вкрасти паролі. Сам вірус відрізняється від аналогів: він аналізує, збирає інформацію про свою жертву, робить знімки екрану.

Програма настільки просунута, що здатна визначити, в який день на картку приходить зарплата, і атакувати рахунок саме в той день.

Шахраї можуть зняти гроші за лічені хвилини.

Як не стати жертвою обману?

Завантажуйте програми тільки зі спеціалізованих майданчиків. Важливо також встановити на свій смартфон антивірус і регулярно його оновлювати.

Також важливо:

  • завантажувати тільки відомі програми;
  • не завантажувати на телефон файли з відкритої мережі;
  • відстежувати перекази і встановити обмеження на їхній максимальний розмір.
  • якщо крадіжка коштів з банківського рахунку сталася з вини клієнта, наприклад, він сам встановив на свій телефон програму, яка дозволяє красти дані, банк повертати кошти не буде.
  • автор програми перебуває за кордоном, українським правоохоронцям самостійно залучити шахраїв до відповідальності буде вкрай складно.
Коментар
18/04/2024 Четвер
18.04.2024
17.04.2024