На Горохівщині є проблеми із дитя­чою злочинністю та домашнім насилля над дітьми

28 Вересня 2017, 12:45
1839

Одним із пріоритетних напрямків роботи служби у справах ді­тей Горохівщини є виявлення бездоглядних дітей та запобігання бродяж­ництву та жебракуванню се­ред дітей.

Для подолання цієї проблеми проводяться проф­ілактичні заходи-рейди «Діти вулиці», «Вокзал», «Підліток», метою яких є обстеження сімей, які опинилися в склад­них життєвих обставинах, профілактична робота з дітьми та їхніми батьками, а також з'я­сування обставин та причин, що спонукають дитину залиша­ти родину, школу, близьких лю­дей і йти на вулицю.

Зазвичай діти не задумуються про те, які наслідки можуть настати та що їх чекає поза межами бать­ківського дому, без догляду і турботи близьких людей. У ве­ликому місті підвищується ймовірність ризиків потрап­ляння в тенета торгівлі людь­ми та сексуальної експлуатації. В пошуках нелегальної роботи та засобів до існування діти нерідко стають жертвами та­ких злочинів.

Поняття «трудова експлу­атація» - «праця дітей» охоплює як оплачувану, так і неоплачувану роботу та діяльність, що в психологічному, фізичному і соціальному або моральному планах пов'язані з небезпекою чи заподіянням шкоди. Це саме така праця, яка позбавляє дітей можливості навчатися в школі або змушує їх окрім шкільних занять і домашніх обов'язків завантажувати себе додатковою роботою, що виконується в інших місцях, роботою, котра закріпачує їх і відриває від сім'ї.

Дитяча праця привертає все більшу увагу на національному та міжнародному рівнях. Нині в усьому світі вона визнана як ви­рішальний фактор, що характери­зує експлуатацію та порушення прав дітей. За даними Міжнародної організації праці, українські дітлахи активно втягнуті в тру­дову діяльність. І найпоширеніши­ми видами такої праці малолітніх є торгівля на ринку, збирання ме­талобрухту і жебрацтво.

Хотілося б відмітити, що в нашому місті та Горохівському районі сексуальна чи трудова експлуатація, жебракування се­ред дітей не є гострими та поширеними, але поряд з тим трапля­ються випадки самовільного за­лишення дітьми місць постійного проживання та навчання. На об­ліку служби у справах дітей райдержадміністрації перебу­ває підліток, який протягом 2016-го та 2017-го років неодно­разово залишав свою домівку.

Актуальними є питання дитя­чої злочинності, домашнього насилля, проблема залежності від шкідливих звичок та бездог­лядності дітей при живих бать­ках. Тому проблеми дитинства не можуть бути звичним яви­щем і залишати байдужими гро­мадян України.

Пам'ятаймо: у фізичній і моральній запущеності дітей криється джерело небезпеки для майбутнього розвит­ку культури народу.

Служба у справах дітей райдержадміністрації

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024