Директор «Волиньгаз Збуту» Микола Тищук розповів, що буде з ціною на газ

11 Вересня 2021, 12:13
Микола Тищук Реклама 902
Микола Тищук

В останні місяці спостерігається стрімке зростання цін на газ на європейських хабах та українських ринках.

На початку вересня кубометр газу на Українській енергетичній біржі коштував 20,8 гривні – це найвища ціна з 2015 року. Про це Бізнес.Район повідомляють у пресслужбі АТ «Волиньгаз».

Директор ТОВ «Волиньгаз Збут» Микола Тищук розповів, що впливає на газові котирування, чи відчують цінові коливання побутові споживачі газу, та про тариф, який вбереже клієнтів компанії від надмірного навантаження на гаманець в опалювальний період.

– Миколо Михайловичу, ціна на блакитне паливо практично щодня б’є рекорди. За рік газ в Європі подорожчав втричі. В чому причина стрімкого зростання вартості ресурсу та як це відзначиться на українському ринку?

– Основна причина росту цін на природний газ в Україні – зростання котирувань на європейських хабах під впливом ряду причин. Зниження транзиту російського газу через Україну, припинення відвантажень з LNG терміналів США у зв’язку з небезпекою від урагану Ida біля південного узбережжя Північної Америки – ці та інші фактори формують дефіцит газу, що, своєю чергою, впливає на ціну. Оскільки Україна імпортує з Європи близько третини споживаного газу, то й ціна формується відповідно до ситуації на європейському ринку.

– Чи є якісь прогнози щодо ціни на зимовий період, коли споживання ресурсу найбільше?

– Спрогнозувати, якою буде вартість ресурсу в опалювальний сезон на ринку практично неможливо. Хоча експерти вже говорять, що європейський ринок очікує збереження високих цін на газ до весни наступного року.

- Подорожчання газу призвело до зростання місячних тарифів для побутових споживачів. В деяких постачальників вартість блакитного палива сягнула 20 гривень за м 3. Що пропонуєте ви для своїх клієнтів?

– «Волиньгаз Збут» припинив дію місячного тарифу ще у серпні. Споживачі, які були на тарифі «Твій газ Місячний» хотіли зекономити через сезонне здешевлення блакитного палива. Однак цього літа «дешевого» газу не було. В таких умовах ми не можемо запропонувати споживачу вигідну ціну. Тому вирішили відмовитися від місячного тарифу.

– А як же ті споживачі, які були на тарифі «Твій газ Місячний»?

– Наразі у нас діє дві тарифні пропозиції – «Твій газ Річний» та «Твій газ Рівномірний платіж». Клієнти, які були на місячному тарифі, змогли обрати альтернативну пропозицію. В рамках обох тарифів вартість кубометра газу – 7.99 гривень. Ціна зафіксована до 30 квітня 2022 року.

– Яка різниця між цими тарифами, якщо ціна однакова?

– Тарифна пропозиція «Твій газ Річний» - це наша базова пропозиція, в рамках якої оплата за газ відбувається по факту споживання. Тариф «Твій газ Рівномірний платіж» передбачає рівні оплати за блакитне паливо протягом усього року. Ми беремо річне споживання клієнта, множимо його на ціну 7.99 гривень і ділимо на кількість місяців, що залишилася до травня 2022 року. Відповідно споживач платить однакову суму і влітку, і восени, і взимку. Така пропозиція може суттєво зменшити навантаження на сімейні бюджети в опалювальний сезон. Цей тариф вже обрали 2,5 тисячі наших клієнтів. В основному, це люди зі стабільним річним доходом, які опалюють оселю газом. Перейти на тариф можна до 30 вересня, звернувшись у будь-яке відділення компанії, подавши заявку через сайт, Особистий кабінет, чи Viber. Наші менеджери розглядають кожну заявку індивідуально, надають консультації щодо умов тарифної пропозиції.

– Тобто в будь-якому разі побутові клієнти «Волиньгаз Збуту» не відчують на собі цінових коливань на газ?

– Так, відповідно до Постанови НКРЕКП № 572 від 07.04.2021 р., постачальники зафіксували ціни на газ у річних тарифах для побутових споживачів. Клієнти ТОВ «Волиньгаз Збут» до 30 квітня 2022 року сплачуватимуть 7.99 гривень за кубометр газу. Це, до речі, одна з найнижчих цін в Україні.

Читайте також: Цьогоріч «Волиньгаз» обстежив понад чотири тисячі кілометрів газових мереж

Розмовляла Ірина Юзва

 

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024