Жителі села Лобачівка на фото 1920-х років

10 Листопада 2021, 08:42
Жителі села Лобачівка на фото 1920-х років 776
Жителі села Лобачівка на фото 1920-х років
Горохівський краєзнавець Андрій Кленк на одному із європейських аукціонів придбав світлину, яка значилася як «Жителі села Лобачівка».
 
Про це пише Сергій Годлевський на сторінці в фейсбуці. Він також зауважує, що до Першої світової війни Лобачівка була містечком.
 
Цю світлину зробили приблизно в 1920 роках після закінчення Першої світової війни і повернення з біженців.
 
«Підтвержує сей факт і головний лобачівець, що стоїть на передньму плані у війсковій формі часів «царської войни» на другому плані чоловіки теж в війскових сорочках, це означає, що повернулись в «войни» і ходити в гімнастерці було зручно з кількох причин: по-перше: як не як, але мануфактурне виробництво було більш кращим чим домотканне полотно, по-друге: престиж і повага, вони повернулись з війни...

Прошу звернути увагу, ще на кілька речей – 1. хлопець який сидить на передній парі коней є в сорочці з високо піднятим коміром (скоро ця мода відійде) і сорочки шитимуть в більшості з відкладним коміром і 2. фуражки в окремих чоловіків а ще 3. «чуб китецею», так казав мій дід, далекий відголосок оселедця-козацького. Носити «чуб китецею», дозволяли собі музиканти-гуляки, ті хто вмів добре битися і взагалі досить жваві хлопи і парубки. Такий чуб є в одного з чоловіків, що присів...», – йдеться в дописі.

 
За словами Сергія Годлевського, фото зробили під час жнив, а саме грабання.
 
В грабарку запряжено дві пари коней, коні добротні і доглянуті на передній парі сидить молодий хлопець який направляє грабарку, друга пара коней запряжена в півшори для полегшення навантаження для коней, жінки, чоловіки і малі діти...так тоді було прийнято, в полі при роботі були всі, від малого до старого... 
У всіх селах любили поважали і берегли коней, а в Лобачівці ставлення до коней було особливо сердечне.
Якщо це дійсно 20-ті роки і там стоять малі діти, то можливо там стоїть мій дід Корній, який був роджений в 1914 за іншими даними 1915 році в «бігах» і 21-24 роках міг мати 5-7 років.
А може хтось когось і впізнає....», – пише Сергій Годлевський.
Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024