Страви, що готують на Святвечір в різних куточках України

06 Січня 2022, 15:18
Страви, що готують на Святвечір в різних куточках України 415
Страви, що готують на Святвечір в різних куточках України

Незабаром на нас чекає найсвітліше свято в календарі – Різдво. На відміну від більшості країн світу, це свято українці відзначають з дотриманням багатьох споконвічних традицій і звичаїв.

Про це йдеться на сторінці Литовезької громади.

У наш час молоді сім’ї переймають від батьків звичку готувати кутю, сідати за святковий стіл щойно на небі з’явиться перша зірка, а дітлахи продовжують гарну традицію предків – колядування, яке приносить у кожну домівку радість і веселощі.

Страви, що готують на Святвечір в різних регіонах України: кутя, узвар, голубці, горох.

Також ліплять вареники з сливами та грушками, вишнями та черешнями, відкривають мариновані гриби.

Полюбляють в цей вечір грибну юшку. Готують риба смажену чи заливну.

Варять борщ із вушками, карасями та грибами. Або ж роблять капусняк, затерають його олією та пшоном.

Варять квасолю, смажать млинці до борщу.

Маринують оселедець, тушкують капусту з грибами, варять гречану чи пшоняну кашу з грибною приправою на олії.

Печуть пироги пісні з капустою, з сливами, з грушами тощо.

Роблять салат із буряка й чищеного оселедця або ж з квашених огірків чи капусти й цибулі, заправляють олією.

Смажать пампушки, печуть калачі.

Фарширують буряки. 

Ставлять на стіл городину (моркву, буряки, капусту, часник), яблука, груші, сливи (інколи квашені).
Смакують медом, січениками з гороху.

Печуть різдвяні зірочки.

На Закарпатті готують деруни та галамбці.

На Франківщині роблять краплики до пісного борщу.

Коментар
25/04/2024 Середа
24.04.2024