Як діяти, якщо знайшли підозрілі предмети

26 Січня 2022, 16:00
Як діяти, якщо знайшли підозрілі предмети 412
Як діяти, якщо знайшли підозрілі предмети

Останні кілька днів країною шириться інформація щодо серії недостовірних мінувань об’єктів інфраструктури України. Попри те, що жодне з таких повідомлень не було правдивим, органи поліції реагують на кожну інформацію та разом з відповідними адміністраціями  проводять перевірку. 

Не оминула ця доля і Волинь область. Тож логічним є звернення до всіх мешканців про те, що вони мають укотре нагадати собі та своїм дітям головні правила поведінки під час виявлення вибухотехнічних предметів. Також важливо вміти поводитись, коли проводиться евакуація перед перевіркою приміщень відповідними службами. Про все це і не тільки – у розмові з начальником відділу вибухотехнічної служби ГУНП Ігорем Заболотним, повідомляють у секторі комунікації поліції Волинської області.

– Як діяти громадянам при виявленні вибухонебезпечного або підозрілого предмета?

– У разі виявлення вибухонебезпечного або підозрілого предмета слід додержуватися певної послідовності дій. По-перше, негайно припинити будь-які зайві дії поруч з виявленим предметом, зупинити всі роботи, вимкнути обладнання та техніку. Звернути увагу інших людей на небезпеку та ініціювати їх відведення на максимально безпечну відстань, але не менше, ніж 100 метрів. При цьому слід зберігати спокій та рівновагу, намагатися не провокувати паніку. У разі необхідності надати допомогу у залишенні небезпечної зони літнім людям, дітям та особам з інвалідністю. Терміново повідомити про знахідку представників правоохоронних органів та аварійні служби за телефонами 101, 102 та дати максимально детальний опис виявленого предмету і ситуації, що склалася. Наголошую, що дзвінки за номерами телефонів аварійних служб 101, 102, 103, 104 безкоштовні з будь-яких телефонів та можливі навіть за відсутності коштів на рахунку.

Далі. За можливості, варто позначити місце виявлення предмету за допомогою підручних засобів. Запам'ятати та, за можливості, зафіксувати обставини виявлення предмета, час виявлення, місце розташування, його зовнішній вигляд, характерні ознаки. Звернути увагу на осіб, які можуть бути причетні до залишення виявленого предмету, запам'ятати їх прикмети. Для надійної фіксації важливої інформації доцільно застосовувати засоби фотографування за їх наявності. Обов'язково дочекатися в безпечному місці прибуття представників спеціальних вибухотехнічних або піротехнічних служб та особисто передати фахівцям наявну інформацію стосовно предмету.

–  Але іноді цікавість бере гору, особливо це стосується дітей. Що категорично не можна робити в таких випадках?

– Не можна торкатися вибухонебезпечного або підозрілого предмета, зрушувати його з місця, проводити будь-які маніпуляції з ним. 

Заборонено самостійно відкривати та перевіряти підозрілі сумки, коробки, валізи.

Не намагатись самостійно знешкоджувати вибухонебезпечний предмет, використовувати поруч з предметом відкритий вогонь, електронагрівальні прилади, палити. Не можна користуватися поруч з предметом засобами радіозв'язку, мобільними телефонами та іншими приладами, що передають радіосигнали.

–  Якщо людина ніколи не бачила в реальності вибухотехнічних предметів, то як їх розпізнати?

– Зараз якраз такий час, що можна пошукати в мережі види цих предметів, передивитись їх, запам’ятати зовнішній вигляд та основні ознаки.

Якщо йдеться про військові бойові припаси, то сюди належать ручні гранати, гранати до протипіхотних гранатометів, реактивні гранати, артилерійські снаряди, снаряди реактивної артилерії, мінометні міни, інженерні бойові припаси, підривачі, запали, детонатори.

Окремий та найнебезпечніший клас вибухонебезпечних предметів складають саморобні вибухові пристрої. В основу конструкцій таких пристроїв покладений принцип створення схеми, яка спричиняє до поразки цілей вибухом, що може керуватися найрізноманітнішими способами, кількість яких обмежується лише фантазією та навичками зловмисника.

Велика небезпека таких пристроїв значною мірою обумовлена  непередбаченістю принципу їх дії та різноманітним камуфляжем, який значно ускладнює їх своєчасне виявлення.

–  Які характерні ознаки вказують на можливу наявність вибухового пристрою та викликають необхідність максимального підвищення уваги?

– Найчастіше – це виявлення в громадських місцях та транспорті сумок, валіз, пакунків, коробок та інших предметів, які залишені без нагляду власників. Здебільшого, ми приїжджаємо і нічого там не виявляємо. Однак є певні ознаки, коли варто більш уважно поставитись до предмета. Наприклад, може бути наявність на виявленому предметі ознак стандартних бойових припасів, піротехнічних виробів, або їх частин; виявлення елементів тари, упакування, оболонок, обгорток, етикеток від зарядів вибухових речовин та засобів підриву промислового виготовлення з відповідним маркуванням; наявність на виявленому предметі частин та деталей, які не відповідають його прямому призначенню; наявність на виявленому предметі мобільного телефону, радіостанції, або інших пристроїв, здатних приймати радіосигнали; наявність на виявленому предметі електричних дротів, фрагментів електричних схем, антен, світлових індикаторів, ізоляційної стрічки тощо, які не відповідають призначенню предмета або функція яких незрозуміла.

Настороженість мають викликати підозрілі звуки, які лунають від виявленого предмета: звук ходу механічного годинника, звук роботи вібраційного механізму або дзвінка телефону, інші періодичні звуки.

Слід пам’ятати, що зовнішній вигляд саморобного вибухового пристрою часто приховує його справжнє призначення.

Як маскування для вибухових пристроїв використовуються такі звичайні побутові предмети, як пакети, коробки, сумки, згортки, іграшки, предмети побуту і таке інше.

Наголошую ще раз, що ми приїжджаємо на всі виклики про виявлення небезпечних предметів, і більшість з них не підтверджується. Однак краще перестрахуватись.

– Одним з елементів розхитування соціального становища та підвищення психологічної напруженості людей є анонімні повідомлення про замінування об'єктів, функціонування яких важливе для міста. Вони й далі надходять по країні і були вже в Луцьку. Які поради людям в таких випадках дасте?

– Так, такі повідомлення приходили здебільшого на електронні скриньки СБУ. Але можливо й таке, що зловмисник телефонуватиме напряму в певну установу.

Якщо працівник підприємства, установи або організації отримає таке повідомлення, то доцільно дотримуватись певних рекомендацій.

У випадку отримання повідомлення про загрозу вибуху через телефон необхідно вести перемовини спокійно та толерантно, намагатися затримати розмову якнайдовше, при цьому, за можливістю записати розмову за допомогою відповідних технічних засобів; намагатися з’ясувати в особи, яка телефонує, кількість та типи вибухових пристроїв, їх зовнішній вигляд, час вибуху, місце розташування та занотувати усю отриману інформацію. При розмові необхідно звернути увагу на стать, приблизний вік абонента, інтонації та тон розмови (спокійний, погрожуючий, кумедний, попереджуючий тощо), звукове оточення розмови (наприклад, шум автотранспорту, залізничного потягу чи літака, дерев, води, музики, розмов інших людей тощо), дефекти та особливості мовлення.

Паралельно терміново повідомити про погрозу безпосередньому керівництву та поліцію за номером 102.

А також ініціювати евакуацію людей з небезпечної зони, зберігаючи спокій та рівновагу, намагаючись не провокувати паніку.

Надалі, необхідно діяти виключно відповідно до вказівок компетентних фахівців, не розповсюджуючи самостійно інформацію цивільним особам, засобам масової інформації та не створюючи паніки. Якщо ви опинились у місці, де проводиться евакуація, варто поводитись адекватно, не знімати те, що відбувається, та не викладати в інтернет, дотримуватись вказівок правоохоронців.

Сподіваємось, що до цього не дійде, однак елементарні правила кожен дорослий має знати, а також в доступній формі пояснити їх дітям.

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024