Жителі Горохівщини стали частіше хворіти на коронавірус

27 Січня 2022, 13:13
Жителі Горохівщини стали частіше хворіти на коронавірус 596
Жителі Горохівщини стали частіше хворіти на коронавірус

З другої половини січня на Горохівщині спостерігають зростання кількості  випадків  коронавірусу, за минулий тиждень зареєстровано у три рази більше випадків, ніж  за попередній.

Про це повідомляють на сайті Горохівської громади.

Штам  вірусу  «Омікрон» все дедалі частіше виявляють серед підтверджених випадків захворювання на COVID-19 в Україні. Він є більш заразний у порівнянні із «Дельтою». Цей варіант вірусу передається від людини до людини у сім разів  швидше.

Захворювання протікає на 70% легше і спричиняє на 80% менше госпіталізацій, порівняно з варіантом Дельта.

Слід  відзначити, що  штам «Омікрон» частіше призводить до інфікування в домашніх осередках, має менший інкубаційний період. У середньому він становить три доби. Інфікована  людина може  бути  заразною  (тобто інфікувати  інших)  вже  у першу добу після  інфікування.

У  разі  інфікування  цим штамом  значно  частіше виникає біль у  горлі, спостерігаються нежить, головний  біль,  втома. Діти частіше  інфікуються  штамом «Омікрон», ніж попередніми штамами.

Не зважаючи на те, що симптоми  «Омікрон» можуть нагадувати застуду та здаватись несерйозними, новий  штам   також  може спричинити  тривалі наслідки  для здоров’я, госпіталізацію та  летальні  випадки.

Попередні дослідження вказують на те, що ті дводозні схеми вакцинації, які запровадили країни, в тому числі й Україна, мають дещо нижчу ефективність проти омікрон-варіанту стосовно запобігання тяжким наслідкам, якщо порівнювати з іншими варіантами. Це стосується всіх зареєстрованих в Україні вакцин як інактивованих, так і вакцин на основі мРНК.

Тому, з початку року для усіх українців, віком від 18 років, у кого після завершення курсу вакцинації вже пройшло шість місяців, рекомендовано проведення бустерної дози.

Варто розуміти, що вакцинація захищає від тяжкого перебігу короновірусної хвороби. Особлива увага надається людям з груп ризику, зокрема йдеться про людей 60+, які здебільшого мають супутні захворювання, що може ускладнити COVID-19. Вакцинація залишається єдиним способом захисту від COVID-19!

Щоб уникнути ускладнень та летальних випадків від коронавірусної хвороби в Україні та на Волині зокрема, виробити «колективний» імунітет проти небезпечної хвороби, необхідно вакцинуватися.

З 31 січня 2022 року набуває чинності Наказ МОЗ України від  30.11.2021 р. № 2664 щодо внесення змін до Переліку професій, виробництв та організацій, працівники яких підлягають обов’язковим профілактичним щепленням.

Саме з цього дня вакцинація проти COVID-19 стане обов’язковою для ще трьох категорій працівників:

  • органів місцевого самоврядування;
  • закладів охорони здоров’я державної та комунальної форми власності;
  • комунальних підприємств, установ та організацій.

Дотримуйтеся протиепідемічних правил, зокрема правильно використовуйте захисні маски, дотримуйтесь соціальної дистанції, регулярно мийте руки та вакцинуйтесь. Оскільки ці прості протиепідемічні правила допоможуть вберегтися від інфікування будь-яким штамом коронавірусної хвороби COVID-19.

Вакцинуватися від COVID-19 можна в Горохівській амбулаторії загальної практики сімейної медицини за адресою: місто Горохів, вулиця Паркова, 22.

Читайте також: Вакцинований – живий: ковід-щеплення рятує від смерті та реанімації

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024