«Позитивні ритуали»: Музей Корсаків запрошує на перформенс Влодка Кауфмана та Олекси Фурдіяки

04 Лютого 2022, 16:51
Влодко Кауфман 532
Влодко Кауфман

Музей сучасного українського мистецтва Корсаків запрошує на перформенс «Позитивні ритуали» у рамках виставкового проєкту «Ритуальності. Тестологія» відомих митців Влодка Кауфмана та Олекси Фурдіяки.

Про це Район.Луцьк повідомили в Музеї Корсаків.

Презентація відбудеться 9 лютого.  Відкриття о 17:00. Вхід вільний (маска+дистанція).

«Життя кожного сповнене ритуалів. Ритуали потрібні нам. Вони стають засобом, хоч недосконалим, заземлюватися, втримуватися, відчувати бодай якусь сталість у плинності й неконтрольованості буття. Це спроба вибудувати тяглість, вписати себе у певну хронологію — традицію, спадковість, історію, що була до тебе; або ж — започаткувати іншу історію, нову, свою. Це своєрідний спосіб опанувати час, означити власну присутність, впорядкувати хаос — довколишній та внутрішній, персональний», – розповідають митці.

За словами Влодка Кауфмана та Олекси Фурдіяки, цей проєкт є спробою візуалізувати дослідження ритуальності, природи та (не)життєздатності ритуалу. Нагадати про тимчасовість, хиткість, непевність, проминальність усього. Це також проєкт про сумніви, здатність і готовність тестувати ритуальність та реальність, що дані нам. Розпізнавати імітації, симулякри, напівправди. Сумніватися в «абсолютних істинах».

«Можливо, це єдиний спосіб уникнути болю чи розчарування, коли ми вкотре відкриємо, що «Земля кругла» — і старі та здавалось би, непорушні конструкти дотеперішнього світу розпадуться, оголюючи черговий фейк?..», – додають художники.

Довідково

Влодко Кауфман – український художник, живописець, графік, перформер, автор багатьох мистецьких проектів. Народився 1957 у Караганді, Казахстан. Навчався у Львівському училищі прикладного та декоративного мистецтва ім. Івана Труша та у Львівському політехнічному інституті за спеціальністю архітектура.

Був співзасновником важливих мистецьких інституцій у Львові: у 1989-1993 він був членом мистецького товариства «Шлях», у 1993 став співзасновником Мистецького Об’єднання «Дзиґа», а у 2007 співзасновником «Інституту Актуального Мистецтва», який проводив «Тиждень актуального мистецтва» у Львові та «Дні мистецтва перфоманс» у Львові.

Перформенс-інсталяції, виставки-інсталяції, виставка-перформанс, відеоарт, інстальований живопис — форми презентації його творчості.

До свого авторського жанру видиво (видовище + відео) Влодко Кауфман прийшов через пошук та творчий експеримент у різноманітних формах та техніках.

Працює над основними довготривалими проектами: «Гнізда для дерев»; «Екотеатр» (Біотеатр); «Риботерапія та Птахотерапія». До останнього прийшов через техніку офорту, з якої власне починав свій шлях художника.

Живе та працює у Львові.

Олекса Фурдіяк закінчив Львівську академію мистецтв (1996). Займається скульптурою, перфомансом, фото, відео, живописом, інсталяцією. Працює у Львові. З 1990 року є учасником проектів та виставок сучасного мистецтва в Україні та за кордоном.

1997 – гепенінг «Трансильванський пес» на вулицях Івано-Франківська.

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024