Книга про чаклунство на Волині дістала престижну премію

15 Лютого 2022, 15:14
Фрагмент обкладинки книги Катерини Диси 447
Фрагмент обкладинки книги Катерини Диси

Книга Катерини Диси, викладачки кафедри історії Національного університету «Києво-Могилянська академія», про чаклунство на теренах Волині, Поділля та Рутенії отримала премію імені Петра Могили.

Про це повідомляє «Історична правда».

Катерина Диса у своїй праці «Ukrainian Witchcraft Trials. Volhynia, Podolia, and Ruthenia 17th-18th centuries» (Budapest – New York: CEU Press, 2020) вперше описує ідеологічне підґрунтя трибуналів на основі праць священиків і теологів, які відображають ставлення до диявола та відьом. Однак основним напрямом роботи вченої є процес, який приводить до звинувачень у чаклунстві.

З розповідей учасників судових процесів продемонстровано, що спонукало людей спочатку висловлювати підозри, а потім — звинувачення у чаклунстві. Насамкінець у праці авторка представляє історію одного волинського села та порівнює ставлення до двох «жіночих злочинів» в українських судах.

Обкладинка книги
Обкладинка книги

Довідково. Катерина Диса — українська історикиня, кандидатка історичних наук, доцентка кафедри історії Національного університету «Києво-Могилянська академія», директорка Центру польських та європейських студій імені Єжи Гедройця. Досліджує історію відьомства в ранньомодерній Україні.

Премія імені Петра Могили — відзнака, започаткована в НаУКМА з 2005 року та присуджується щороку Вченою радою Академії за вагомі наукові досягнення, які сприяють розвитку гуманітарних, суспільних і природничих наук, утверджують високий авторитет університетської науки на національному та міжнародному рівні й опубліковані у вигляді монографій, енциклопедій, книг, підручників, навчальних посібників, циклу наукових праць.  

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024