Який район на Волині лідирує у вакцинації від поліомієліту

18 Лютого 2022, 13:35
Який район на Волині лідирує у вакцинації від поліомієліту 788
Який район на Волині лідирує у вакцинації від поліомієліту

Третій тиждень в Україні триває кампанія з імунізації дітей проти поліомієліту. Йдеться про тих, хто належить до вікової категорії від 6 місяців до 6 років і має порушення Національного календаря щеплень: не отримав одну або дві дози вакцини ІПВ, котру вводять у 2 і 4 місяці життя.  

На Волині в межах кампанії потрібно щепити близько 5,5 тисяч дітей. Наразі щеплення отримали 898 (16,4% запланованої кількості), йдеться на сайті Волинського обласного центру КПХ МОЗ України. 

У районах і обласному центрі показники такі:

  • м.Луцьк – 22%
  • Володимир-Волинський район – 18%
  • Камінь-Каширський район – 10,5%
  • Ковельський район – 27%
  • Луцький район – 11%

Фахівці структурних підрозділів Волинського обласного центру контролю та профілактики хвороб продовжують  комунікаційну роботу, котра є однією зі складових цієї кампанії.

Завідувач Нововолинського відділення зустрілася з керівником,  завідувачем педіатричної служби і лікарями-педіатрами ЦПМСД щодо активізації кампанії з імунізації проти поліомієліту. Цю ж тему обговорили під час зустрічі керівника Камінь-Каширського районного відділу  з працівниками Сошичненської АЗПСМ. 

Відбулася робоча нарада фахівців Луцького районного відділу у відділенні №1 Луцької  міської дитячої поліклініки, зустріч із заступником Ківерцівського міського голови і старостами сіл. Також здійснили моніторинговий візит у Бужанівську АЗПСМ Горохівського ЦПМСД. Працівники Старовижівського відділення провели відеонараду з лікарями місцевого ЦПМСД.

Окрім того, продовжується телефонне і безпосереднє спілкування з батьками-відмовниками щодо важливості щеплень проти поліомієліту.

Поліомієліт — це високоінфекційне захворювання, яке спричиняє поліовірус. Потрапляючи в організм через брудні руки і рот, він може переміститися з кишківника і вразити центральну нервову систему. Це призводить до розвитку паралічу.

У   70% випадків захворювання має безсимптомний перебіг. Але його носій становить небезпеку для інших людей зі слабшим імунітетом.

Читайте також: На Рівненщині – один з найвищих показників щеплення від поліовірусу

Які громади Волині пасуть задніх у вакцинації дітей від поліомієліту

У 25% випадків поліо має симптоми, що нагадують грип (гарячка, головний біль, нудота, біль у животі).

 Якщо дитина не вакцинована, то у неї великий ризик інфікуватися. Тому будьте відповідальні та дослухайтеся до порад лікаря.

Альтернативи щепленню немає, адже ліків не існує. Усі вакцини проти поліомієліту безпечні та ефективні. Ви можете щепити дитину безоплатно в закладах охорони здоров’я.

Коментар
25/04/2024 Середа
24.04.2024