На Волині від поліомієліту вакцинували лише 24% дітей від запланованого

22 Лютого 2022, 12:18
Вакцинація від поліомієліту 391
Вакцинація від поліомієліту

Кампанія з імунізації дітей проти поліомієліту буде продовжена. За підсумками трьох тижнів форсованої імунізаційної кампанії проти поліомієліту в Україні результати визнані недостатніми. Рівень охоплення щепленнями дітей її цільової аудиторії (віком від 6 місяців до 6 років) становить 28%. 

Про це повідомив головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін під час онлайн-наради з регіонами. У ній, зокрема, взяли участь керівники Волинського обласного центру контролю та профілактики хвороб, йдеться на сайті установи. 

У багатьох областях кампанія з імунізації проти поліомієліту збіглася в часі зі зростанням захворюваності на ГРВІ й грип. Окрім того, в електронну систему охорони здоров’я внесені не всі дані щодо проведених щеплень. Тому, за словами Ігоря Кузіна, строки кампанії буде продовжено на 2 тижні – до 8 березня.

У Волинській області 5479 дітей, котрі потребують щеплення інактивованою поліомієлітною вакциною в ході кампанії з імунізації. За даними  на 20.02 в області щеплено 1325 дітей (24% плану):

  • Ковельський район – 33%;
  • Володимир-Волинський р-н – 30%;
  • Луцький район р-н – 22%;
  • Камінь–Каширський — 17%.

Найнижчі показники виконання щеплень серед закладів:  КП «Центр первинної медико-санітарної допомоги» Прилісненської сільської ради — 11%, КП «Маневицький районний центр первинної медико-санітарної допомоги» — 11%, КП «Ківерцівський центр первинної медичної допомоги — 9%, КП «Підгайцівський центр первинної медико-санітарної допомоги» — 15%, КП «Горохівський ЦПМД» —  11%,  КНП «Турійський центр первинної медико-санітарної допомоги» — 14%, ТзОВ «Нова поліклініка» — 3%.

Читайте також: Вакцинація дітей від поліомієліту: що треба знати батькам

Рекомендований Всесвітньою організацією охорони здоров’я рівень охоплення щепленнями для формування колективного імунітету становить 95%.

Поліомієліт, на подолання спалаху якого спрямована форсована кампанія з імунізації , – небезпечне інфекційне захворювання, що вражає найчастіше дітей до 6 років.  Воно може призвести до ускладнень, інвалідності та смерті внаслідок ураження поліовірусом дихальних м’язів.

Поліомієліт неможливо вилікувати, але цій смертельно небезпечній хворобі можна запобігти завдяки вакцинації.

 Для боротьби з поліомієлітом в Україні й в усьому світі використовують інактивовану поліомієлітну вакцину (ІПВ) та оральну поліомієлітну вакцину (ОПВ).

В Україні імунізація проти поліомієліту є в переліку обов’язкових гарантованих державою щеплень, які можна зробити безоплатно відповідно до календаря щеплень:

  • у 2 місяці — 1 доза;
  • у 4 місяці — 2 доза;
  • у 6 місяців — 3 доза;
  • у 18 місяців — 4 доза;
  • у 6 років — 5 доза;
  • у 14 років — 6 доза.

Для перших двох доз використовують ІПВ (ін’єкції), для решти – ОПВ (краплі). Вакцини, що застосовують державні й приватні клініки, зареєстровані, сертифіковані й дозволені для використання в Україні.

Якщо у вашої дитини пропущене чи немає щеплення інактивованою поліомієлітною вакциною (ІПВ), будь ласка, чим швидше зверніться до педіатра чи сімейного лікаря!

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024