Медична реформа: чи зобов’язані горохівчани підписувати контракт із лікарем

15 Грудня 2017, 10:48
2497

Вже з січня 2018 року офіційно стартує медична реформа, з цього приводу у місцевих жителів є багато питань, зокрема жителів Горохівщини цікавить що зміниться на первинному рівні медицини з наступного року.

Про це інформує відділ з питань внутрішньої політики, інформаційної діяльності та технологій апарату райдержадміністрації.

Зокрема, горохівчани переймаються тим, що аби отримати безкоштовно первинну медичну допомогу, вже у 2018 році потрібно обрати лікаря та підписати  з ним відповідну декларацію. А що ж буде з тими, хто не зміг визначитися з лікарем, або ж не встиг укласти договір про надання медичних послуг. Чи зможуть такі особи отримати лікарську консультацію в разі необхідності?

Головний лікар КЗ ПМСД Галина Майко заспокоює, що первинна медична допомога буде надаватися виключно безкоштовно:

–  2018 рік буде перехідним, оскільки не всі пацієнти матимуть змогу підписати декларації із лікарями. Упродовж цього періоду реєстр громадян буде диференційований на дві групи: «червоний» реєстр – це всі пацієнти, а у «зелений» реєстр увійдуть ті, хто вже уклав декларацію про надання первинної медичної допомоги. Оскільки медична реформа проходитиме поступово, протягом  2018 року медичну допомогу зможуть отримати усім без виключення пацієнти. По його завершенню, право отримати безкоштовну лікарську допомогу матимуть лише пацієнти, що внесені до «зеленого» реєстру. Хоча у наданні первинної медичної допомоги ніхто не буде відмовляти. Тим паче, у наданні невідкладної медичної допомоги. 

Медична реформа ділить медичні послуги на три види: повністю безкоштовні, частково оплачувані державою (співоплата) і платні. Послуги, які повністю безкоштовні для пацієнта називаються державним гарантованим пакетом. У нього планують занести 80% найпоширеніших звернень до лікаря: порятунок чи невідкладна допомога, первинна медична допомога, паліативна допомога.

Читайте також:

Які медичні послуги залишаться безкоштовними після реформи

Чи закриють Горохівську районну лікарню після формування госпітальних округів

Коментар
23/04/2024 Вівторок
23.04.2024
09:50
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром