8 березня та 9 травня будуть святковими, але не вихідними

16 Грудня 2017, 11:15
2252

 

Український інститут національної пам’яті подав на  погодження Міністерству культури України новий законопроект за яким кількість святкових днів зменшується до десяти. 

Щодо впорядкування свят, документ запропонований інститутом національної пам`яті доповнено новою категорією – «Міжнародні дні», куди включені, серед інших 8 березня – День боротьби за права жінок (день буде святковим, але не вихідним) та 1 травня – День праці (буде вихідним), повідомляє на сторінці у мережі фейсбку Український інститут національної пам'яті.

Разом з тим, Інститут дослухався до побажань громадськості та включив до проекту традиційне свято – День Святої Трійці. Другий день після Великодня та Трійці (понеділок) залишається вихідним. 

День Державного Прапора України відзначатиметься 4 вересня (саме цього дня підняли синьо-жовтий прапор над будівлею Верховної Ради України у 1991 році).

Законопроектом упорядковано скорботні дні й запропоновано День пам’яті жертв політичних репресій перенести з третьої неділі травня на першу неділю листопада на вшанування жертв розстрілу 3 листопада 1937 року в урочищі Сандармох, коли за вироками позасудових органів загинули понад 100 діячів української культури, науки, військових, священнослужителів – в’язнів Соловецького табору особливого призначення.

Зазначені пропозиції були обговорені у фаховому експертному середовищі, зокрема за участі експертів Реанімаційного пакету реформ та інших громадських організацій.

У рамках реформи державного святкового календаря Український інститут національної пам’яті хоче систематизувати категорії свят та поділити на державні, міжнародні свята, дні жалоби, пам’ятні дати, професійні свята, скорботні дні, традиційні свята.

1
Календар вихідних та святкових запропонованих Українським інститутом національної пам’яті
Календар вихідних та святкових запропонованих Українським інститутом національної пам’яті

 

 

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024