У МОЗ нагадали, як запобігти гіпертонічному кризу під час війни

20 Березня 2022, 15:53
Гіпертонічний криз 398
Гіпертонічний криз

Є чимало чинників, котрі сприяють розвитку гіпертонічного кризу: стреси, важкі фізичні навантаження, різка зміна погодних умов, захворювання нирок, припинення прийому антигіпертензивних засобів, перевтома, надмірне споживання солі, гострої і жирної їжі, алкоголю, кави, тютюну.

Гіпертонічний криз — це раптове значне підвищення артеріального тиску від нормального або підвищеного рівня: систолічного артеріального тиску на 20–100 мм рт.ст., діастолічного артеріального тиску — на 10–50 мм рт.ст., або до 210/120 мм рт.ст, пишуть у Центрі громадського здоров'я МОЗ України. 

В умовах сьогодення основним фактором лишається стрес. Однак, серйозними можуть бути наслідки досить популярних нині способів зняття стресу, таких як вживання алкоголю й тютюнокуріння.

Найкращим способом профілактики гіпертонічного кризу і уникнення важких ускладнень (інсульт, серцевий напад — стенокардія, інфаркт міокарда, кома, набряк легень, гостра серцева недостатність, енцефалопатія, еклампсія у вагітних, кровотечі, порушення ритму серця) є обізнаність пацієнтів щодо артеріальної гіпертензії (АГ) та ефективна взаємодія з лікарем.

Пацієнтам потрібно самостійно контролювати артеріальний тиск, що допоможе вчасно виявити його незначне зростання, виконувати рекомендації для боротьби  тривожністю та стресом, в разі необхідності — звернутись до лікаря по корекцію лікування та запобігти значній дестабілізації й розвитку гіпертонічного кризу.

Реальними засобами, котрі допомагають контролювати гіпертензію, є:

  •  щоденний моніторинг рівня АГ;
  •  регулярний прийом підібраної лікарем антигіпертензивної терапії;
  •  боротьба з тривожністю та стресом;
  •  відмова від куріння та вживання алкоголю;
  •  обмеження вживання харчової солі до 5 г/добу;
  •  зменшення вживання насичених жирів та переробленого м’яса;
  •  контроль індексу маси тіла ( відношення маси тіла в кг до квадрату росту в метрах);
  • регулювання своєї ваги;
  •  заміна висококалорійних продуктів на менш калорійні,
  •  аеробні фізичні навантаження ( наскільки можливо в умовах воєнного стану та бойових дій).

  Надання першої долікарської допомоги при гіпертонічному кризі 

Гіпертонічний криз може тривати від кількох хвилин до кількох годин і навіть днів.

Гіпертонічний криз супроводжується різким погіршенням самопочуття: виникають відчуття панічного страху, тривоги і занепокоєння, утруднення дихальної функції і відсутність можливості повноцінно, глибоко вдихнути. запаморочення, відчуття тривоги, пришвидшене серцебиття. 

Такі стани визначаються як неускладнені гіпертонічні кризи, які в більшості випадків не потребують невідкладної допомоги та можуть лікуватись амбулаторно.

 Алгоритм самодопомоги

Професійна невідкладна допомога необхідна, якщо артеріальний тиск у людини піднімається до 180 або вище і стабілізувати його власними силами не вдається. Перша допомога при гіпертонічному кризі повинна бути усвідомленою і поетапною. 

Ви маєте знати, що знижувати показники кров’яного тиску можна не більше, ніж на 20 одиниць протягом години, до рівня так званого «робочого тиску».  

  •  Відкрити всі вікна в приміщенні, щоб забезпечити достатню кількість кисню і свіжого повітря.
  •  Прийняти комфортне, розслаблене, положення напівсидячи. Така поза нормалізує процеси кровообігу і знижує навантаження на серцево-судинну систему.
  •  Прийняти гіпотензивний препарат, який входить до вашої схеми лікування АГ. Таблетки необхідно покласти під язик і тримати до тих пір, поки вони повністю не розчиняться.
  •  Якщо через півгодини стан не поліпшиться, то можна прийняти ще раз препарат зі списку, але, в загальному, не більше 2 разів!
  •  Постаратися нормалізувати дихання, роблячи повільні, глибокі вдихи і видихи.
  • При частому серцебитті рекомендується прийняти заспокійливе під язик.
  •  Зробити гарячий компрес на гомілки, накласти гірчичники на шийно-потиличну ділянку або гарячу ванну для ніг. Дана процедура спровокує посилений приплив крові до нижніх кінцівок, що знизить тиск в ділянці серця і зменшить ризик розвитку інфаркту.  
  •  Рекомендується проводити вимірювання артеріального тиску протягом кожних 15 хвилин, записуючи його показники, а також час прийому медикаментозних препаратів. Ця інформація знадобиться лікарям, якщо доведеться звернутися за професійною медичною допомогою.

Якщо швидка домашня допомога при високому тиску не дає належних результатів, стан не поліпшується і навіть, навпаки, гіршає, необхідно викликати невідкладну допомогу!

Коли не варто зволікати та необхідно викликати швидку 

Ознаки гіпертонічного кризу, які свідчать про необхідність екстреної допомоги: почервоніння обличчя, прискорене серцебиття/брадикардія, озноб, артеріальний тиск вище 180/110 мм рт ст, головний біль в ділянці потилиці, біль в області серця, нудота,  блювота.  Залишайтеся з людиною до прибуття лікарів. 

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024