Як правильно харчуватися в період війни: поради луцької лікарки
Коли війна, то ні до сну, ні до їжі. Але потрібно не забувати, що зміна звичного харчування може призвести до зниження імунітету і підвищення сприйнятливості до інфекцій.
По можливості поповнюйте раціон білками, овочами та жирами - так ви швидше насититесь і почуття голоду виникатиме набагато пізніше.
Тільки термічно оброблена їжа, не їсти сумнівних продуктів. Перевану надаємо продуктам тривалого зберігання, із відсутністю спеціальних умов зберігання - це дозволить Вам харчуватися повноцінно якщо не буде електрики.
У вас при собі завжди має бути запас води – в бомбосховищі, дома, на роботі у тривожній валізі. Теплі чаї, відвари, супчики – заспокоять і нададуть сили.
Жінкам, які годують грудьми своїх малят – 2-2,5 л, пити малими ковтками.
При токсикозі вагітним – чай з імбирем, прийом їжі - щодня, не менше трьох разів на день.
Джерело енергії – вуглеводи-крупи, картопля, хліб, макарони – по можливості чергуйте їх та вибирайте цільнозернові.
Білкова їжа має бути в раціоні – м'ясо, сир, яйця, м'ясні і рибні консерви. Якщо дотримуєтесь посту, що теж важливо в такий складний період, вживайте смачний рослинний білок – бобові, сочевиця, квасоля, горохове пюре.
Якщо немає апетиту тоді їжте м'ясні, або рибні бульйони – відвари з них дуже багаті білком.
Включіть у раціон жири - сало, вершкове масло і олія – джерело вітаміну А, Е, Д і Фолієвої кислоти.
Клітковина – сезоні овочі, по можливості.
Поповнити джерело енергії швидко можна вживаючи сухофрукти, горіхи, насіння гарбуза, чи соняха.
Кисломолочні продукти важливі в раціоні, але не завжди доступні в період війни. Перевіряйте термін придатності і звертайте увагу в яких умовах зберігалися продукти, щоб не спровокувати харчове отруєння.
-
Сьогодні
-
Завтра
-
Незабаром