Вимоги до домашнього молока зростуть: як прийматимуть молоко з нового року

21 Грудня 2017, 16:01
5176

З’явилася інформація про те, що з першого січня в Україні перестануть приймати молоко другого сорту, тобто те, яке збирали у селян.

Згідно з угодою про асоціацію з ЄС, переробні підприємства більше не зможуть купувати продукт у селян. З 1 січня 2018 року можна купувати молоко лише у спеціалізованих фермерських господарствах. Це робиться задля того, щоб на полицях українських магазинів з’явилося молоко європейської якості – екстра-класу, вищого та першого, – ідеться на Район.Рожище

Вся справа у ґатунках молока. Молокопереробні підприємства прийматимуть від особистих господарств молоко 2 ґатунку до 1 червня 2018 року. У відділі агропромислового розвитку отримали роз’яснення від молокопереробних підприємств, щодо прийому молока від селян. Молокозаводи і надалі прийматимуть молоко від населення, але вимоги до продукту будуть інші. З 1 червня 2017 року від селян прийматимуть молоко лише І ґатунку згідно з такими вимогами ДСТУ:

вимоги при закупівлі: ДСТУ 3662-97.

Цей стандарт поширюється на незбиране сире товарне молоко під час закупівлі у молочних ферм, колективних сільськогосподарських підприємств, приватних і фермерських господарств незалежно від форми власності та видів діяльності, підприємствами з переробки молока, підприємствами-покупцями молока та приватними підприємцями і призначене до переробки на м олочні продукти. Вимоги цього стандарту є обов’язковими.

Технічні вимоги.

  • Молоко, яке закуповують, повинно отримуватись від здорових корів у господарствах, благополучних щодо інфекційних захворювань, та за показниками якості відповідати вимогам цього стандарту.
  • Молоко після доїння повинно бути профільтроване та охолоджене.
  • Молоко повинно бути натуральним незбираним, чистим, без сторонніх, не властивих свіжому молоку, присмаків і запахів.
  • За зовнішнім виглядом та консистенцією молоко повинно бути однорідною рідиною від білого до ясно-жовтого кольору, без осаду та згустків.
  • Не допускається змішування молока від здорових і хворих корів та заморожування молока.
  • У молоці не допускається вміст інгібувальних речовин (мийно-дезінфікуючих засобів, консервантів, формаліну, соди, аміаку, перекису водню, антибіотиків).

Вимоги ДСТУ 3662-97 до якості незбираного молока:

  • Назва показника якості, Норма для ґатунку
  • одиниця вимірювання перший
  • Кислотність, °Т ≤19
  • Ступінь чистоти за еталоном, група І
  • Загальне бактеріальне обсіменіння, тис./см3 ≤500
  • Температура, °С ≤10
  • Масова частка сухих речовин, % >11,5
  • Кількість соматичних клітин, тис./см3 ≤600
  • Молоко всіх ґатунків повинно мати густину не менше ніж 1027 кг/м за температури 20 ºС.
  • Масова частка жиру та масова частка білку в молоці повинні відповідати базисним нормам, які затверджені Кабінетом Міністрів України у встановленому порядку.

Допускається за домовленістю сторін, закуповувати молоко з густиною >1026 кг/м³ за температури 20 ºС і кислотністю від 15 ºТ до 21 ºТ, але свіже незбиране, яке оцінюється на підставі контрольної проби першим чи другим ґатунками, якщо воно за органолептичними показниками, чистотою, загальним бактеріальним обсіменінням, кількістю соматичних клітин, масовою часткою сухих речовин відповідає вимогам цього стандарту.

Коментарі
16 Січня 2018, 17:50
Дурня. Здають то селяни нормальне чисте молоко. А от ті що їздять збирають по селі в грязні бочки. Потім на власні очі бачила як в місцевому магазині десятками купляють соду і сиплять кілограмами в те молоко. То як воно після цього відповідатиме всім нормам? І страждатимуть від цього прості люди, для яких це можливо єдиний заробіток в селі.
Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024