Зимові пожежі: як вберегти оселю та себе

28 Грудня 2017, 16:04
5021

Основними причинами виникнення пожеж у зимовий період є перевантаження електромережі та порушення правил пожежної безпеки при експлуатації пічного опалення. 

Тому управління ДНСН України у Волинській області інформує громадян, щоб у вашій оселі не трапилося пожежі, потрібно суворо дотримуватися правил пожежної безпеки в побуті та, перш за все, вимог пожежної безпеки при встановленні та експлуатації електроприладів.

Для цього  потрібно дотримувати простих правил: 

- слід вчасно проводити ревізію електропроводки, утримувати в справному стані розетки, вимикачі, рубильники та інші електроприлади;

- категорично забороняється підвішувати абажури на електричних проводах, заклеювати електропроводку шпалерами, зафарбовувати олійною фарбою, включати в одну розетку одночасно декілька приладів,

- йдучи з будинку, слід вимикати побутову техніку, не залишати включеними електроприлади, що працюють в режимі очікування. 

Зараз триває опалювальний сезон. А пічне опалення завжди створювало і створює чимало проблем населенню, особливо в сільській місцевості, де у кожному будинку є піч - об'єкт підвищеної пожежної небезпеки. Тому варто ще раз нагадати правила пожежної безпеки при експлуатації печей:

- усі печі повинні бути відремонтовані і ретельно перевірені.

- щоб уникнути біди, не слід залишати без нагляду розпалені печі та перегрівати їх, а також експлуатувати печі без протипожежної розділки, використовувати для розпалювання легкозаймисті та горючі рідини.

Відзначимо, що  так званні «пічні» пожежі поділяються на дві групи:

По-перше, причиною загоряння може стати порушення правил влаштування печі. Наприклад, недостатні відстані між димарем печі і дерев'яними конструкціями перекриття будинку. Сюди ж можна віднести відсутність металевого топкового листа, у результаті чого через  малі непомітні тліючі вуглинки, що падають на підлогу, може зайнятися вогнем і хата.

Друга проблема - порушення правил пожежної безпеки при експлуатації печі також часто закінчується пожежею через розпалювання печей бензином, гасом та іншими легкозаймистими рідинами. Крім того, не можна топити печі з відкритими дверцятами, сушити на них одяг, дрова та інші матеріали, а поверхні опалювальних приладів і димових труб необхідно систематично очищати від пилу і білити. Виявлені в печі тріщини і несправності необхідно своєчасно усувати.

http://volyn.dsns.gov.ua/

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024