У Берестечку відзвітували про роботу волонтерського центру

20 Травня 2022, 10:06
У Берестечку відзвітували про роботу волонтерського центру 559
У Берестечку відзвітували про роботу волонтерського центру

Цієї неділі жителі Берестечківської громади зібралися у приміщенні Центрального Будинку культури, щоб заслухати звіт про роботу Волонтерського центру при Берестечківській міській раді.

Зустріч розпочалася хвилиною мовчання, під час якої присутні, схиливши голови, пом’янули воїнів, полеглих у війні за незалежність і територіальну цілісність України. Про це повідомила Галина Дмитрук на офіційній сторінці Берестечківської громади.

Заступниця Берестечківського міського голови з питань діяльності виконавчих органів – начальниця відділу освіти, культури, молоді, спорту і соціального захисту Валентина Залевська озвучила перелік областей, територією яких неодноразово пролягали маршрути волонтерських бусів, розпочинаючи з перших днів російського вторгнення.

Висловила вдячність волонтерам Валерію Бобрику, Вадиму Крутікову, Юрію Глінському, Сергію Стрільцю, Сергію Кравчуку, Володимиру Мамчицю, Ігорю Хромальову, Олексію Гесю, Анатолію Гринчуку, Костянтину Подольцю, Олександру Пачковському священнослужителям отцю Володимиру Курчину й отцю Роману Третяку за оперативну доставку на передову речей, украй необхідних хлопцям.

Звучала подяка, зокрема, на адресу місцевих підприємців і мешканців громади Тетяни Матіїшиної, Людмили і Володимира Ткачуків, Олени Котик, Андрія Коровицького, Михайла Чижука, Олега Гримайла, Руслана Юзькова, Олександра Калюги, Володимира Гаврилюка, Романа Дмитрука, Іванни Душко, Петра Мурахевича, Ігоря Ярмощука, які надавали допомогу, або ж власними автомобілями відвозили зібрані речі й продукти харчування до волонтерських центрів Києва та Луцька, Луцького військового госпіталю і Волинського обласного госпіталю ветеранів війни.

Особлива подяка була звернена до Тетяни Бернадської за плитконоски й розгрузки, які вона шиє нашим захисникам. Висловила вдячність Наталії Улітич, яка активно сприяє в організації гуманітарної допомоги з-за кордону. Подякувала Валентина Залевська жителям Берестечківської громади, які плели маскувальні сітки, випікали пироги і хліб, ліпили пельмені й вареники, аби таким чином допомогти українським військовим.

Зі щирою вдячністю звернулася до волонтерів Андрія Сікорського, Івана Сікорського, Андрія Сениці, Романа Панасюка, Сергія Романюка, Миколи Поліщука, Ігоря Хромальова, Володимира Мамчиця та отця Володимира Курчина, які з третього тижня війни їздять за допомогою у сусідню державу Польщу.

Відзначила й самовідданість у волонтерській справі працівників Центру культури та національної пам’яті Берестечківської міської ради. Підкреслила в свою чергу те, що саме вони беззмінно сортують допомогу, що надходить до волонтерського центру, допомагають формувати буси перед їх відправкою на передову, а також видають продукти харчування й речі першої необхідності внутрішньо переміщеним особам, які мешкають на території Берестечківської громади.

Про використання коштів, зібраних жителями громади на підтримку українських військових, прозвітував голова Берестечківської міської ради Ігор Грудзевич. Він детально озвучив суму коштів, що надійшла у створений фонд, розповів скільки з них було витрачено та на які потреби зарезервовано.

Відзначивши, що чимало людей перераховували кошти на потреби ЗСУ особисто (зокрема, це стосується ковідної тисячі), збирали гроші самостійно, та зорганізовувалися для заготівлі м’яса, працівники бюджетних установ, фермери й підприємці безперервно поповнювали фонд паливно-мастильних матеріалів.

Зокрема зусиллями місцевих фермерів було зібрано 1 тонну дизельного палива (на суму близько 40 000 гривень), необхідного для заправки волонтерських бусів. Крім того вони здали гроші в розмірі 35 200 гривень. Як було зазначено у звіті, від місцевих бюджетних установ до фонду надійшло 95 100 гривень. В тому числі від працівників апарату міської ради 26 800 та психоневрологічного інтернату 13 950 грн.

Підприємці надали 73 400 гривень. Певну кількість коштів передали через старостів громади мешканці населених пунктів. Гроші активно жертвували окремі громадяни. Посильні внески робили й мешканці стаціонарного відділення для постійного проживання Центру надання соціальних послуг Берестечківської міської ради, аби таким чином зробити власний внесок у підтримку українських військових.

До благородної справи як завше активно долучилися релігійні громади. На початку для потреб ЗСУ учасниками хору Свято-Троїцького собору міста Берестечка було перераховано 70 000 гривень, заколядованих під час Різдвяних свят. Крім того, парафіяни місцевих храмів внесли до загального фонду 42 000 гривень, 33 000 із яких прихожани собору надали конкретно на покупку тепловізорів.

Загалом від початку функціонування фонду силами жителів Берестечківської громади було накопичено 320 100 гривень і на суму 40 000 гривень – надано паливно-мастильних матеріалів, – підсумував Ігор Грудзевич. – На сьогоднішній день у нас залишилося 86 150 гривень невикористаних коштів, із яких певна сума зарезервована на тепловізори.

Окреме питання, що розглянули на зборах, стосувалося подальшої діяльності волонтерського центру при Берестечківській міській раді. Про необхідність його існування одноголосно запевнили всі присутні, численними прикладами доводячи, що лише спільними зусиллями вдасться наблизити перемогу.

– Нині громада, волонтери та Збройні Сили України як ніколи взаємопов’язані, – наголосив волонтер Валерій Бобрик. – Ми маємо можливість спокійно спати саме завдяки нашим воїнам. Зараз украй важливо, щоб хлопці, які захищають кордони України на передовій, були ситі, одягнені й забезпечені всім необхідним. Тому діяльність у тилу кожен з нас повинен спрямувати на перемогу.

Про те, що на сьогодні потрібно українським військовим розповів присутній на зборах волонтер Сергій Стрілець. Він уже неодноразово доставляв вантажі з допомогою у місця, де точаться активні бойові дії. З його слів, підтримка, яку громада адресує нашим захисникам є дуже цінною, адже передані земляками речі здатні не тільки підняти бойовий дух воїнів, але й уберегти їхні життя.

– Велика справа, коли на території громади є волонтерський центр і хтось координує його роботу, – зауважив керівник СФГ «Нива» Анатолій Маслічук. – Добре налагоджена діяльність такого центру завше передбачає грамотне формування допомоги, призначеної хлопцям на фронт та оперативну доставку її до місця призначення.

На завершення зустрічі про волонтерську діяльність працівників Центру культури та національної пам’яті детально розповів директор Берестечківського ЦБК Володимир Придальний. Він зазначив, що основна увага була та буде зосереджена на максимальному забезпеченні належних умов воїнам ЗСУ. У свою чергу висловив необхідність надалі підтримувати внутрішньо переміщених осіб, які проживають на території громади, адже відгукуватися на потреби ближніх, підтримувати один одного й бути людяними в кожній життєвій ситуації – це те, що нам всім зараз є украй необхідно.

Завершилися збори оголошенням нового збору коштів. Нині кожен із жителів громади може зробити посильні внески через сільських старост, або ж звернувшись до працівників Берестечківської міської ради.

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024