Горохівський календар: 6 січня – Святвечір

06 Січня 2018, 10:05
6288

Сьогодні Святий вечір – вечір напередодні Різдва.

У різних регіонах України в звичаях святкування Святвечора були деякі відмінності, але всюди існував обряд приготування першої куті.

Її називали Багатою, оскільки, крім неї, готували ще одинадцять пісних страв, серед яких обов’язково мали бути борщ, смажена риба, гриби, вареники, голубці з пшоном, картопля та узвар.

Кутю традиційно виготовляли з пшеничного чи ячмінного зерна. Зерна у страву ретельно добирали, очищали, мили й довго варили. Вірили, що добре зварена кутя обіцяє гарний майбутній урожай.

До звареного зерна додавали мед, горіхи, мак, а інколи поливали узваром. Інколи в кутю вкидали копійки для забезпечення достатку та багатства родини.

Прикметно, що їжу потрібно було готувати на «живому» вогні, викресаному з кременя. У давнину такий вогонь видобували тертям деревини об деревину. Дехто з науковців вбачає в цьому обряді символіку пробудження сонця, набуття ним життєдайної сили, адже на Різдво, як вважали, відбувався «поворот» із зими на літо.

На Святвечір виготовляли та встановлювали на покуті дідух зі снопів жита чи пшениці, який інакше називався колядою.

На Святвечір існували ще й такі обряди: фруктові дерева в саду обв’язували перевеслами і «лякали» сокирою, що якщо не вродять у наступному році, то їх зрубають; після вечері ложки зв’язували, щоб наступного року вся сім’я була разом; ніжки столу обв’язували ланцюгом, щоб вороги мовчали; під стіл ставили повне відро води, щоб корова багато молока давала тощо.

А ще українці вірили, що ніч напередодні Різдва чарівна й особлива, бо стираються межі між людським та потойбічним світами.

З іменинами вітайте сьогодні Євгенію, Клавдію і Єрофея.

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024