Горохівський вісник: 7 січня — Різдво Христове

07 Січня 2018, 10:58
2824

Христос народився! Славімо Його!

Сьогодні українці святкують Різдво Христове – найрадісніше зимове християнське свято. Коріння якого сягає у сиву давнину, коли наші пращури поклонялися Сонцю та іншим стихіям, тобто, просто кажучи, були язичниками. Тоді це була Коляда – свято народження Сонця.

З прийняттям християнства його було приурочено до народження Ісуса Христа. На Різдво вся родина йшла на вранішню церковну службу, після чого сідала до святкового столу і розговлялася. Очікували на прихід показника – першого гостя.

Вірили, що той, хто першим зайде на Різдво до хати, принесе з собою добру долю чи недолю на весь наступний рік. Найчастіше показниками були малі хлопчики.

Удень українці ходили в гості. Гостювання було чи не найважливішою традицією цього свята, адже дозволяло підтримувати добрі стосунки між членами громади. Велике значення в циклі різдвяних свят мали колядування й різдвяні рядження – поздоровлення й побажання добробуту через спеціальні пісні-колядки, які виконували діти й молодь.

Прикметно, що російська православна церква забороняла виконувати світські колядки, називаючи їх «бісівськими піснями». Та й у самій Росії, на відміну від Європи і України, подібних пісень не знали. Але заборона на коляду в Україні не виконувалась, тому московська патріархія змушена була видати спеціальний дозвіл колядувати лише з Богословника, в якому пропонувалися тексти виключно релігійного змісту.

Іменинник сьогодні один – Ісус.

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024