Горохівський календар: 8 січня – Собор Пресвятої Богородиці

08 Січня 2018, 11:02
1236

На другий день Різдва відзначається Собор Пресвятої Богородиці.

Християни вшановують Матір Ісуса Христа – Пресвяту Богородицю Марію. В народі це свято називали просто: Богородиці.

Вважалося, що це свято для жіноцтва важливіше, ніж Різдво, оскільки пов’язане з Матір’ю Божою.

У народі вірили: якщо вагітна жінка або її чоловік, навіть у разі крайньої потреби, працюватимуть у цей день, то в них народиться дитина з фізичними вадами.

На Богородицю починали колядувати й жіночі ватаги. Молодиці відвідували бабів-повитух, які приймали в них пологи, причащаючи вечерею. Цікаво, що на пологи бабу-повитуху намагалися кликати так, щоб ніхто з сусідів не бачив. Це пов’язано з переконанням, що чим менше людей знає про пологи, тим легше вони минуть. З собою баба несла хліб, сіль, зілля, освячений ніж, прядиво, полотно на пелюшки, хустинку. Інколи несла з собою ще й їжу для породіллі.

Роль батька під час пологів була пасивною, але в найбільш архаїчних регіонах України – Поліссі й Карпатах існував обряд «кувада» – чоловічих «пологів». Окрім присутності та практичної допомоги, чоловік під час пологів жінки міг по-перше: реально відчувати пологові страждання, а по-друге – імітувати такий біль.

На Поліссі сильний знахар міг зробити так, що на чоловіка переходили всі родові болі породіллі й страждав саме він, тоді як жінка народжувала лише фізіологічно, без усякого болю.

З іменинами вітайте Костянтина, Наталку, Улиту і Юхима.

Коментар
23/04/2024 Вівторок
23.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром