Горохівський календар: день народження художника з Сенкевичівки

08 Січня 2018, 12:27
1997

8 січня день народження святкує відомий волинянин, уродженець Сенкевичівки Горохівського району художник Іван Бойко.

Він учасник обласних виставок в Луцьку та викладач у Луцькій художній школі. Також Іван Бойко працював в історико-культурному заповіднику “Старе місто” та навчально-методичному центрі культури Волині.

У його сім’ї були столяри, шевці, вишивальниці, знавці обрядів і фольклору, релігійних традицій. Майбутній художник цінував домашнє середовище, яке давало наснагу для життя і творчості.

З 10 років почав фотографувати і робити копії з картин Васнєцова на теми російських билин, графічними роботами якого оформив цілу кімнату. Після відвідин Третяковської галереї зробив ряд композицій із життя селян за мотивами «Кобзаря» Тараса Шевченка. Книги Тараса Шевченка «Кобзар» та Григорія Сковороди «Сад Пісень» дали початки для розуміння християнської духовності.

Проявляв інтерес до традиційної народної культури. Старався використати професійні навички, які здобув в Одеському художньому училищі імені Грекова, для етнографічних замальовок Волині.

У Рокинівському музеї сільського господарства і досі знаходиться виставка вітряків та водяних млинів. У Луцьку вивчав пам’ятки архітектури, історії та культури міста. Передав до фондів Волинського краєзнавчого музею та Луцького історико-культурного заповідника чимало археологічних знахідок, стародруків та пам’яток культури.

Працюючи при Свято-Троїцькому соборі, зробив 100 графічних краєвидів міста, автор книги про Луцьк «Стир-місто». Брав участь в археологічних спостереженнях та розкопках. Старався вивчати мистецьку і духовну спадщину, яка розвиває естетичний смак і підвищує моральний рівень у суспільстві.

В домашніх умовах у селі Боратин під Луцьком, де зараз проживає, художник намагається зробити середовище, яке допомогло б продовжувати роботу і ділитися своїми здобутками з іншими людьми.












 

Коментарі
08 Січня 2018, 21:45
З Різдвом Христовим, з днем Народження.Здоров'я, добра, довголіття ,хай вистачить щастя на ціле століття...
09 Січня 2018, 15:57
Шукаю малюнок (фото, гравюру тощо) водяного млина у с Михлин, спалений приблизно у 1954 році (колишній власник Шклярук А.А.)
Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024