Берестечко відзначило річницю присвоєння місту Магдебурзького права

13 Липня 2022, 11:14
Берестечко відзначило річницю присвоєння місту Магдебурзького права 838
Берестечко відзначило річницю присвоєння місту Магдебурзького права

У Берестечку у день вшанування апостолів Петра й Павла, 12 липня, відзначили річницю присвоєння містечку Магдебурзького права. Цей привілей підтвердили ще у 1767-му році.

Про це повідомляють на офіційній сторінці Берестечківської громади у Facebook.

«До війни у Берестечку в цей день зазвичай організовували культурно-масові заходи. Їх проводили на літній сцені Будинку культури, або в парку імені Олекси Ошуркевича.

Сьогодні ж, у нелегкий для країни час, замість розваг та урочистостей жителі громади вкотре схилять голови у молитві за мир і щасливе повернення додому воїнів, за плечима яких Горда, Сильна, Нескорена, Незламна наша Україна!» – йдеться у повідомленні.

Довідка

Як село Берестки Перемильської волості Берестечко вперше згадують у грамоті великого князя литовського Казимира Ягеллончика від 1 червня 1445 року. Фактично через століття після документальної згадки про населений пункт, 7 липня 1547 року тодішній його власник, князь Фрідріх (Семен) Глібович Пронський написав клопотання щодо надання Берестечку статусу міста.

У 1559 році, за сприяння короля польського Сигізмунда ІІ Августа, Берестечко отримало найпочесніший на ті часи титул – Магдебурзьке право (право міського самоврядування), що суттєво посприяло укріпленню економічного потенціалу та розвитку населеного пункту.

У дарованій князю Пронському милості дозволили «в Берестечку місто зводити, мати корчми з медом і пивом, корчми горілчані і винні, одержувати чопове, торгове і мито, торги проводити в кожний понеділок, а ярмарки на Іллі і на запусти перед Пилипівкою…»

Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024