Грошові виплати «для всіх українців»: у Facebook поширили новий-старий фейк

08 Червня 2022, 16:00
В мережі поширюють фейк про грошові виплати для всіх українців ФАКТЧЕК 1820
В мережі поширюють фейк про грошові виплати для всіх українців

«Офіційно! Усі громадяни України отримають грошові виплати! Сума залежить від зони проживання» - повідомлення такого змісту поширюють у спільнотах мережі Facebook.

Подібний допис, зокрема, опублікували й у групі «Теревені про ВолиньUA».

Журналісти фактчекерського проєкту «Брехунець» проаналізували пост та дійшли висновку, що наведена там інформація немає нічого спільного з правдою.

 

ФЕЙК

Публікуючи допис, його автор вдається одразу до кількох прийомів, аби привернути увагу якомога більше користувачів. По-перше, публікація починається словом «офіційно», таким чином наводячи на думку, що першоджерелом цієї інформації є владні структури, а їм можна довіряти. По-друге, текст супроводжує багато знаків оклику – зазвичай так роблять, аби зір «вловив» цей меседж, коли користувач скролитиме стрічку соцмережі.

Натомість автор у своїй публікації не наводить жодної конкретики щодо того, хто затвердив виплати українцям, з яких грошей будуть платити – внутрішній бюджет чи коштом міжнародної допомоги. Жодного слова не сказано й про те, який пакет документів потрібно надати, аби оформити виплату, а також де та коли, власне, її  оформляти.

Зазначає лише, що сума залежить від зони проживання людини. Таких, йдеться у дописі, є три.  Жителі зони А, начебто, отримають по чотири тисячі гривень, зони В – 5500 гривень, а зони С – 6500 гривень.

Аби дізнатися свою зону, користувача змушують перейти за вказаним посиланням. Однак воно веде не на якийсь офіційний документ чи публікацію на сайті того чи іншого органу влади, а на групу в Telegram. В такий спосіб зазвичай адміністратори просто збільшують чисельність своєї спільноти.

СПРОСТУВАННЯ

Почнемо з того, що зараз в Україні немає жодної програми, за якою б усі без виключення громадяни отримували грошові виплати. Соціальну допомогу, як і в довоєнний період, отримують ті чи інші вразливі категорії населення. Щодо грошових виплат через вторгнення росії, то на ці кошти можуть претендувати лише внутрішньо переміщені особи.

З травня набули чинності нові правила надання допомоги людям, які залишили свої домівки через війну. Тепер право на грошові виплати мають лише українці з певних регіонів, які затвердив уряд. А саме:

  • Внутрішньо переміщеним особам, оселя яких залишилася в районі проведення бойових дій, в тимчасовій окупації або в оточенні.
  • Внутрішньо переміщеним особам, житло яких зруйноване або непридатне для проживання через військові дії.

У міністерстві соціальної політики ці зміни пояснювали тим, що в перші місяці війни свої домівки масово залишали мешканці північних регіонів України. Адже під окупацією або під загрозою захоплення був Київ, Чернігівська область, північ Київської, Сумська область тощо.

Відколи російські війська відкинули, люди отримали змогу поступово повертатися у свої домівки, хоча місцева влада в багатьох регіонах, зокрема в Києві та області, досі не рекомендує цього робити.

Усі, хто подавався на допомогу раніше, отримають виплати за березень та квітень повністю, зазначає мінсоцполітики. Але від травня виплати зможуть отримувати лише вихідці з певних регіонів.

ВИСНОВОК

В Україні на офіційному рівні не видано жодних постанов, згідно з якими б кожен без виключення громадянин отримував грошові виплати. Як і не існує жодного зонування областей. Кожен вид допомоги призначається виключно за потребою. Отже, інформація про виплати, які доступні всім українцям – ФЕЙК!

Нагадаємо, про схожий фейк ми писали в матеріалі: Новий фейк про виплати грошей «всім українцям» від ООН.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024