Горохівський календар: 16 січня - пророка Малахія та мученика Гордія.

16 Січня 2018, 08:55
1355

Церква вшановує нині пророка Малахію та мученика Гордія.

Гордій загинув мученицькою смертю в Кесарії Каппадокійській в 320 році. Він сповідував християнство та відкрито виступав на захист одновірців.

Селяни цього дня переймалися вже не курми, а коровами . Вони вірили, що відьми, повертаючись зі своїх нічних гульбищ, неодмінно залітають до хліву і доять корів. Можуть забрати в корови все молоко, а то й убити годувальницю. Тому обкурювали приміщення з худобою різними травами, а також розвішували різні обереги.

Біля воріт прив’язували недогарок свічки, та зверталися до домовика: «Дідо домовику, дай моїй корівоньці води, напої її та нагодуй. Біжи молочко білесеньке по жилочках, у самеє вим’ячко, з вим’ячка у дійницю, звідти по глечиках, та на товсту сметанку…» Ось таке давнє примовляння.

З Гордієм був пов’язаний ще наступний звичай – цього дня було суворо заборонено хвалитися: ані здоров’ям, ані статками, ані дітьми, ані роботою, взагалі – нічим. Боялися зурочити. Казали: «Сатана гордився – з неба звалився». Білі хмари цього дня віщували хуртовину.

Іменинники сьогодні Гордій, Опанас, Анастасія

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024