Допомога на продукти: як горохівчан заманюють у Telegram-канали

15 Липня 2022, 11:20
Допомога на продукти: як горохівчан заманюють у Telegram-канали 650
Допомога на продукти: як горохівчан заманюють у Telegram-канали

 На Горохівщині у місцевих Facebook-спільнотах поширили допис, яким користувачів заманюють в телеграм.

У пості йдеться про видачу грошей на продукти українцям. Однак користувачів соцмережі не попереджають, що гроші виплачують не всім, і змушують підписуватись на канал у Telegram, щоб побачити інформацію – повідомляє Район.Горохів.

МАНІПУЛЯЦІЯ

З певною періодичністю у місцевих Facebook-спільнотах на Горохівщині з’являються повідомлення такого типу: «Офіційно. Українцям почнуть видавати гроші на продукти від міжнародної організації. Видача розпочинається вже у понеділок. Хто може отримати, читайте тут».

Далі читача відправляють за посиланням на телеграм-канал, і щоб побачити таку важливу та актуальну інформацію, людина мусить спочатку підписатися. Це типова схема, за допомогою якої адміністратори Telegram-каналів збільшують кількість підписників. Для цього беруть актуальну тему, роблять «вкид» у Facebook або в інших соцмережах і не показують інформацію, поки користувач не підпишеться.

Таким чином люди з Facebook «мігрують» у Telegram і нерідко підписуються на канали-сміттярки, де правдиві пости перемішані з маніпуляціями, фейками та «заманухами» на ще ряд каналів. Це дуже небезпечно, тому що багато начебто українських каналів маскуються під патріотичними кольорами, або є відверто проросійськими. Та покликані розганяти паніку серед населення.

Повернемося до повідомлення про виплати. Чи справді українцям виплачують кошти від міжнародної організації? Так, це ПРАВДА. Допомогу можна отримати у вигляді грошей, ваучерів та харчів від WFP, Всесвітньої продовольчої програми.

Допомогу надають за цільовими критеріями, які були ухвалені у партнерстві із Міністерством соціальної політики України, у першу чергу родинам внутрішньо переміщених осіб (ВПО).

Для отримання виплати можна:

  • звернутися до органів місцевої влади, які допоможуть із процесом реєстрації;
  • самостійно зареєструватися на сайті Всесвітньої продовольчої програми (WFP) ООН;
  • подати заявку через інформаційну платформу єДопомога.

У Мінсоцполітики відзначають, що грошові виплати, які здійснює Всесвітня продовольча програма, поширюються на наступних постраждалих від війни осіб, що перебувають:

  • на тимчасово окупованих територіях;
  • на територіях, де відбуваються активні бойові дії;
  • на деокупованих територіях, які не реєструвались як внутрішньо переміщені особи.

 

ВИСНОВОК

Користувачів Facebook на Горохівщині систематично заманюють у Telegram та змушують підписуватись на канал, щоб побачити інформацію. Часто такі повідомлення є напівправдивими. Тому довіряйте лише перевіреним джерелам. Про видачу допомоги від міжнародних організацій дізнавайтесь на сайті Мінсоцполітики та на інших офіційних джерелах.

Коментар
24/04/2024 Вівторок
23.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром