У Горохові відбулася конференція садівників та ягідників

24 Січня 2018, 10:00
7356

У сесійному залі Горохівської районної ради 23 січня відбулася конференція садівників-ягідників на тему «Кооперація як найкращий шлях для реалізації продукції». Захід організувала громадська організація «Горохівський сад»  за сприяння районної ради.

Відкрив конференцію голова Горохівської райради Тарас Щерблюк, який розповів, що садівництво та ягідництво є саме тими галузями, які зараз починають активно впроваджуватися фермерами-одноосібниками у регіоні.

Голова районної ради Тарас Щерблюк
Голова районної ради Тарас Щерблюк

Директор департаменту агропромислового розвитку Волинської обласної державної адміністрації Юрій Горбенко звернув увагу на програми підтримки галузі агропромислового комплексу з державного та місцевих бюджетів. Зокрема, Юрій Мефодійович розповів про 10 найбільших господарств, що займаються садівництвом та ягідництвом (одна з них – ТзОВ «Спектрум Агро» - знаходиться у селі Печихвости Горохівського району), про виробництво садивного матеріалу в плодорозсадниках Волині, про господарства, які вирощують плодово-ягідну продукцію, про фруктосховища з холодильним обладнанням, площі насаджень плодових і ягідних культур, а також про динаміку фінансування агропідприємств з державного бюджету (у 2017 році найбільшу суму – 2 мільйони 373 тисячі 200 гривень – виділили з державного бюджету для ТзОВ «Спектрум Агро»).

Директор департаменту агропромислового розвитку Волинської облдержадміністрації Юрій Горбенко
Директор департаменту агропромислового розвитку Волинської облдержадміністрації Юрій Горбенко

Юрій Горбенко звернув увагу також на комплексну програму розвитку агропромислового комплексу Волинської області, що була затверджена у 2016 року Волинською облрадою. Між іншим, у ній зазначені такі перспективи розвитку АПК у регіоні: будівництво і реконструкція міні-доїльних залів та молокопроводів, придбання тракторів потужністю не більше 1,4 тягового класу та причіпного інвентарю (для фермерів, що мають в обробітку до 50 га), започаткування агробізнесу в сільській місцевості, будівництво та реконструкція картопле-, овоче-, фруктосховищ та об’єктів переробки плодоовочевої продукції та будівництво забійних цехів.

Голова кооперативу «Файна Поляна» з Тернопільщини Василь Вега та заступник голови Волинської обласної асоціації фермерів та приватних землевласників Руслан Хомич розповіли про можливості співпраці різних форм власності в кооперативі. Зокрема вони зазначили, що на сьогодні кооператив – це єдиний механізм згуртування жителів сільських громад навколо вирішення спільних проблем збуту агропродукції. Основні принципи розвитку сільськогосподарської кооперації на сто відсотків співпадають з основними чинниками сталого розвитку сільських громад.

Начальник управління регіонального розвитку райдержадміністрації Микола Панасюк зазначив, що Горохівський район має чимало перспектив для розвитку садівництва та ягідництва і ці галузі вже починають активно впроваджуватися.

«Наші громадяни цілком реально можуть працювати не в Польщі, а тут, на це вже давно спрямована державна політика. Завжди треба працювати на себе», - зазначив начальник управління.

Слово має Микола Панасюк
Слово має Микола Панасюк

Потому слово мав Василь Михальчук, який поділився власним досвідом у сфері садівництва та ягідництва і розказав про те, як йому вдалося створити власний бізнес та заснувати кооперацію.

Співорганізатор конференції Василь Михальчук
Співорганізатор конференції Василь Михальчук

На конференцію завітали представники всеукраїнського журналу «Ягідник», що, зокрема, відзначили активність горохівських садівників та розповіли про проекти та новації, започатковані їхнім журналом.

Регіональний представник компанії «Яра» Анатолій Новак та представник ТОВ «Агротехносоюз» Олександр Рожко розповіли про переваги добрив, вироблених їхніми компаніями. Цікавим досвідом вирощування сільськогосподарських культур із присутніми поділився виробник-практик Віталій Ішмурат.

Виробник-практик Віталій Ішмурат
Виробник-практик Віталій Ішмурат

Наталія Козак представила проект «Ключ до успіху. Підвищення рівня доходів малих і середніх підприємств через розвиток обслуговуючої кооперації», а регіональний консультант проекту «Аграрні розписки в Україні» Сергій Мазурик звернув увагу присутніх на таку форму розвитку малого агропідприємства, як аграрні розписки. Їхніми перевагами є безумовне зобов’язання, спрощена процедура стягнення, можливість страхування, прив’язка до конкретної земельної ділянки.

Про переваги аграрних розписок розповідає Сергій Мазурик
Про переваги аграрних розписок розповідає Сергій Мазурик

Провідний спеціаліст Горохівської філії Волинського обласного центру зайнятості Тетяна Янюк дала поради підприємцям щодо пошуку працівників на сезонні роботи.

Провідний спеціаліст Горохівської філії Волинського обласного центру зайнятості Тетяна Янюк
Провідний спеціаліст Горохівської філії Волинського обласного центру зайнятості Тетяна Янюк

Насамкінець, підсумки конференції підбив її організатор Роман Юхимчук, який подякував усім учасникам та зазначив, що такі заходи сприяють покращенню стану розвитку агропромислового комплексу у регіонах, а також мають практичне значення для фермерів-одноосібників.

Підсумки підбиває Роман Юхимчук
Підсумки підбиває Роман Юхимчук

На вулиці біля районної ради діяла виставка сільськогосподарської техніки.

Виставка сількогосподарської техніки
Виставка сількогосподарської техніки





Фото Ігоря ГУКОВСЬКОГО

 

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024